Här kommer en förenklad ”steg för steg” beskrivning på hur du gör en surdegsgrund på vetemjöl. Du kan ha en surdegsgrund levande i kylskåpet hur länge som helst och ta av den då du vill baka
Manitoba Cream vetemjöl, Saltå Kvarns ekologiska Rågsikt och Saltåkvarns ekologiska Rågmjöl. Surdegsgrund förvaras i kylen och är grunden till alla bröd
Från början hade jag både vete och rågsursgrund, sedan kom jag på att det inte spelar så stor roll vilken surdegsgrund man använder, vare sig det är bröd bakat på rågmjöl eller vetemjöl
-)Ingredienser2 msk rågsurdegsgrund2 dl vetemjöl special1 dl ljummet vattenPå kvällen rör man ihop surdegsgrunden med mjölet och vattnet. Ingrediensersurdegen från gårdagen1 tsk jäst2 dl kallt vatten2 dl vetemjöl special2 dl siktat dinkelmjöl1 dl dinkelmjöl fullkorn1 msk honung1½ tsk saltPå morgonen så blandar man surdegen från gårdagen med jäst och vatten, tillsätt sedan övriga ingredienser. 2 msk rågsurdegsgrund. 2 dl vetemjöl special. 2 dl vetemjöl special
100 g surdegsgrund – jag blandade vete-, grahams- och rågsurdegsgrund. 150 g ekologiskt vetemjöl special. 550 g ekologiskt vetemjöl special. 100 g surdegsgrund – jag blandade vete-, grahams- och rågsurdegsgrund. 150 g ekologiskt vetemjöl special. 550 g ekologiskt vetemjöl special
100 g surdegsgrund, blandat vete- och rågsurdegsgrund. 150 g ekologiskt vetemjöl special. 250 g ekologiskt vetemjöl special. 100 g surdegsgrund, blandat vete- och rågsurdegsgrund. 150 g ekologiskt vetemjöl special. 250 g ekologiskt vetemjöl special
Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl vetemjöl så att degen blir slät. Tillsätt 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader) och 2 msk vetemjöl. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. 1,5 dl vetemjöl. 2 msk vetemjöl
Har du ingen surdegsgrund, så tycker jag du ska starta en på direkten. ca 12-15 dl vetemjöl med hög proteinhalt (Jag använder Manitoba cream ). Tillsätt rågmjölet och 1 liter av vetemjölet. ca 12-15 dl vetemjöl med hög proteinhalt