Surdegsgrund vetemjöl recept

Surdegsgrund på vete

Surdegsgrund på vete

Här kommer en förenklad ”steg för steg” beskrivning på hur du gör en surdegsgrundvetemjöl. Du kan ha en surdegsgrund levande i kylskåpet hur länge som helst och ta av den då du vill baka
Surdegsgrund samt baka med surdeg.

Surdegsgrund samt baka med surdeg.

Manitoba Cream vetemjöl, Saltå Kvarns ekologiska Rågsikt och Saltåkvarns ekologiska Rågmjöl. Surdegsgrund förvaras i kylen och är grunden till alla bröd
Starta och mata din surdegsgrund

Starta och mata din surdegsgrund

Från början hade jag både vete och rågsursgrund, sedan kom jag på att det inte spelar så stor roll vilken surdegsgrund man använder, vare sig det är bröd bakat på rågmjöl eller vetemjöl
Levain vetesurdegsbröd "Knådfritt"

Levain vetesurdegsbröd "Knådfritt"

Både rågsurdegsgrunden och vetesuregsgrunden matar jag med mjöl och vatten ungefär varannan vecka, rågen med rågmjöl och veten med vetemjöl
Surdegsbröd med hälften dinkel

Surdegsbröd med hälften dinkel

-)Ingredienser2 msk rågsurdegsgrund2 dl vetemjöl special1 dl ljummet vattenPå kvällen rör man ihop surdegsgrunden med mjölet och vattnet. Ingrediensersurdegen från gårdagen1 tsk jäst2 dl kallt vatten2 dl vetemjöl special2 dl siktat dinkelmjöl1 dl dinkelmjöl fullkorn1 msk honung1½ tsk saltPå morgonen så blandar man surdegen från gårdagen med jäst och vatten, tillsätt sedan övriga ingredienser. 2 msk rågsurdegsgrund. 2 dl vetemjöl special. 2 dl vetemjöl special
Segt, håligt och väldigt gott

Segt, håligt och väldigt gott

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plast och ställ lite lagom varmt under natten
Johannes rågsurdegsbröd

Johannes rågsurdegsbröd

För att surdegsgrunden ska vara så potent som möjligt kan man peppa den genom att mata den en till två dagar innan man ska baka
Rågsurdegsbröd med tranbär

Rågsurdegsbröd med tranbär

För att surdegsgrunden ska vara så potent som möjligt kan man peppa den genom att mata den en till två dagar innan man ska baka
SURDEG

SURDEG

Mata, blanda & ställ på varmt ställe i några timmar eller över natten så surdegsgrunden bubblar upp fint
Surdegsbaguetter

Surdegsbaguetter

Jag tror det beror på att min surdegsgrund är ny. Rör ihop surdegsgrund, jäst och vatten i en bunke och tillsätt mjölet
Uppdaterad chiabata

Uppdaterad chiabata

Jag har uppgraderat mitt tidigare chiabatarecept med lite surdegsgrund och får ett luftigare och lite segare bröd
Ljusa dinkelbröd

Ljusa dinkelbröd

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke

Surdegsguiden

Surdegsgrund. Till degar som innehåller mycket vetemjöl kan man med fördel använda sig av både surdeg och lite jäst
Ljusa surdegsfrallor med rågsikt

Ljusa surdegsfrallor med rågsikt

100 g surdegsgrund – jag blandade vete-, grahams- och rågsurdegsgrund. 150 g ekologiskt vetemjöl special. 550 g ekologiskt vetemjöl special. 100 g surdegsgrund – jag blandade vete-, grahams- och rågsurdegsgrund. 150 g ekologiskt vetemjöl special. 550 g ekologiskt vetemjöl special
Surdegsbröd med dinkel i jäskorgar

Surdegsbröd med dinkel i jäskorgar

100 g surdegsgrund, blandat vete- och rågsurdegsgrund. 150 g ekologiskt vetemjöl special. 250 g ekologiskt vetemjöl special. 100 g surdegsgrund, blandat vete- och rågsurdegsgrund. 150 g ekologiskt vetemjöl special. 250 g ekologiskt vetemjöl special
Surdegar

Surdegar

Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl vetemjöl så att degen blir slät. Tillsätt 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader) och 2 msk vetemjöl. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. 1,5 dl vetemjöl. 2 msk vetemjöl
Frö och fruktbröd av surdeg

Frö och fruktbröd av surdeg

Har du ingen surdegsgrund, så tycker jag du ska starta en på direkten. ca 12-15 dl vetemjöl med hög proteinhalt (Jag använder Manitoba cream ). Tillsätt rågmjölet och 1 liter av vetemjölet. ca 12-15 dl vetemjöl med hög proteinhalt