Även kråkbär, blåbär, tranbär, svarta vinbär och björnbär innehåller mycket antocyaniner. Aroniabär är utmärkta till sylt, saft, gelé, marmelad och vin
Vi har ju så fantastiskt fina lingon, tranbär, nypon, blåbär, hallon, jordgubbar, aronia, slånbär, körsbär, havtorn, hjortron, krusbär, kråkbär och rönnbär att fylla förråden med varje sommar/höst
Mullbären, som är av märket Holistic, och som jag köpte i hälsokostbutiken i PUB-huset i Stockholm, kan bytas mot andra bär, t ex tranbär, lingon, blåbär, aronia
Om Du har svarta vinbär hemma i frysen så kan Du säkert använda dem med samma recept. Jag har ibland köpt torkade aroniabär att blanda i mysli eller bröd, eller pulver för att göra smoothien extra nyttig, men jag hade aldrig stött på dem "live" förrän jag hälsade på vännerna Stina och Åke i Luleå i höstas
Denna kokade jag på blåbär, men det går lika bra med svarta vinbär eller varför inte aronia. Julen närmar sig med stormsteg, men än finns det tid att göra sin egen glögg och impa stort på julafton
Alkoholfritt alternativ är Roomi Svarta vinbär – Aronia (varunr 1923, pris 69,-). För två veckor sedan segrade palten i SRs lyssnaromröstning när Norrbottens läns maträtt skulle utses
Dadelsirapen kan du t ex byta mot agavesirap, flytande honung eller råsirap av sockerbeta, oljan kan du byta mot rapsolja, mandelolja, kokosolja eller pumpakärnolja, och bärpulvren kan du byta mot andra bärpulver som blåbär, svarta vinbär, aronia, baobab eller något annat
Servera med lingon, aronia eller svarta vinbär + ris om man vill. 1/2 kål3 morötter i strimlor ( blir även gott utan)1 stor lök 400g stekmaletsvartpeppar1/2 buljong2dl grädde1/2dl torkade och smulade trattkantareller