I receptet används flera olika sorters betor, men jag tycker att effekten av polkabetorna försvinner när de delas i klyftor och tillagas i ugn och kommer nog att hålla mig till gul- och rödbetor nästa gång jag tillagar detta
Så det fick bli en kycklingsallad med färdiggrillad kyckling, för ärligt talat – den utklassar nästintill all kyckling som tillagas själv – serverat med en mix av godsaker och toppat med fetaost, pistagenötter och marinerade polkabetor
På söndagar äter vi ofta kött och det är Leif bättre på att tillaga än vad jag är, så det är kanske huvudanledningen till att han har lagat de senaste söndagsmiddagarna
1150 g gul- eller polkabetor. 11 kg sötpotatis 2,5 dl matlagningsgrädde 1 kruka timjan 3 klyftor vitlök 1 gul lök 200 g getost salt peppar 100 g spenat 150 g gul- eller polkabetor 2 msk torkade tranbär 1 msk honung 1 msk vinäger 3 msk olivolja 1 citron 3 msk solrosfrön 1 förp färdigkokta linser flingsaltSätt ugnen på 200 grader. Tillaga i ugnen i ca 45 minuter, täck med aluminiumfolie de första 30 minuterna och baka sedan tills ytan är gyllene
Dags att tillaga rostad korv- och rotfruktssallad. I min varma sallad hade jag idag rotfrukterna/grönsakerna svartrot, polkabetor, sötpotatis, morot, kålrot, broccoloco och potatis
Varmhåll med aluminiumfolie under tiden fisken och moset tillagas. Tillaga fisken i ugnen tills innertemperaturen är 50º. 100 g polkabetor eller valfria rotfrukter. 100 g polkabetor eller valfria rotfrukter 100 g morötter 2 msk olivolja 0,5 tsk salt Kräm
Passar perfekt till både fisk och kött, rått som väl tillagat. Tips inför nyår, de är toppen med små lyxiga rätter, gärna med lite färg och många moment
Dock brukar polkabetor tappa sin fina färg när de tillagas vilket gör att de är allra tjusigast råa. Fördela bitarna i fyra portionsformar och tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Tillaga ytterligare 5 minuter
Vi kommer helt säkert att göra salladen igen och gärna till just fisk, men den kanske vi tillagar på annat sätt, på grillen med örterna i fisken kanske
Jag älskar att plocka i mitt växthus och att tillaga alldeles mjälla grönsaker. Skala polkabetorna och hyvla dem tunt, gärna i en mandolin eller med osthyvel
Nu tillagade jag sopporna samma kväll som de skulle ätas, men att toppa avokadosoppa med ett skyddande lager annan soppa bevarar dessutom den gröna färgen riktigt bra
Lammkotletterna tillagar jag på galler i en långpanna i ugnen. Jag hittade ekologiska betor och passade därför på att köpa både rödbetor, gulbetor och polkabetor