Varje italiensk husmor med självaktning har nog sitt eget recept, men den innehåller oftast de lätta, torra savoiardikexen (kan också göras på sockerkaka), och ofta är de smaksatta med en blandning av kaffe och amaretto, marsalavin eller annan likör
Så efter att ha tittat i mitt barskåp och såg att jag hade kahlua kvar som jag använt tidigare i mina recept här på bloggen (kolla in denna pajen tillexempel
Vispa äggulorna,sockret och vaniljsockret poröst. Vispa lätt upp mascarponen och vänd ner i äggsmeten. Ta fram dina glas och doppa kexen i kaffet och spriten
2 st ägg 4 msk strösocker 2 msk amaretto eller marsalvin eller konjak eller annan likör 225 g mascarpone eller 150 g kvarg 10% och 2 dl vispgrädde (som vispas) 12 st savoiardikex eller sockerkaka skuren i tunna skivor 1,5 dl starkt kaffe eller 1,5 dl vatten och 4 tsk snabbkaffepulver 1 msk kakao
Ta en form (storlek beroende på hur du vill ha den, men var uppmärksam på att med det här receptet blir smeten väldigt lös) och häll i ett tunt lager av mascarponesmeten
Jag har ett gammalt recept på tiramisú här på bloggen som är från Nigellas bok Nigella Express, men det är så rörigt, och jag blir lika förvirrad varje gång jag står och ska mäta upp Baileys, att jag har arbetat om det till en förenklad variant här
Ingredienser 1 port 2 port 3 port 4 port 5 port 6 port 7 port 8 port 9 port 10 port 11 port 12 port Chokladganache 1 1/2 dl Vispgrädde 1 1/2 msk Honung 120 g Choklad (70 % kakaohalt) Mascarponekräm 2 st Ägg 3 msk Strösocker 250 g Mascarponeost Till montering 100 g mördegskakor (typ Brago)
Foto. Theres Lundén. Då och då behöver man lyxa till med en eterätt. Den här efterrätten är ett italienskt påfund med särskilda kex doppade i starkt kaffe som täcks med en röra av ägg, mascarponeost och marsalavin
Receptet på glazen/såsen hittar du här. Alltså, nu är det väl hög tid att även plocka fram badkläderna för det verkar ju som att sommaren äntligen har hittat hit