Tjälknöl med tillbehör recept

Tjälknöl av älgstek

Tjälknöl av älgstek

Det är sånt man får ”stå ut med’” när man har förälskat sig i en jägare. Tillbehören kan man avancera efter smak, tid och vad man har hemma
Tjälknöl på rostbiff (älg) med potatisgratäng

Tjälknöl på rostbiff (älg) med potatisgratäng

Serverar du den som varmrätt passar såväl potatisgratäng som potatissallad som tillbehör. Tjälknöl. Tjälknölen är resultatet av en smått genial tillagningsmetod, där det fortfarande frysta köttet steks i ugn, länge och på låg temperatur
Tjälknöl

Tjälknöl

Skiva upp i tunna skivor och servera med valfritt tillbehör. Krossa Enbär och svartpeppar i mortel tillsätta i en gryta med vatten,salt,socker och smulade lagerblad
Tjälknöl på ren

Tjälknöl på ren

Den serveras kall i tunna skivor och äts till exempel med en potatisgratäng som tillbehör. Den har en viss likhet med rostbiffen men då den tillagas vid lägre temperatur och längre tid blir den så mycket mer mör och smakrik
Tjälknöl

Tjälknöl

Skiva upp i tunna skivor och servera med valfritt tillbehör. Koka upp vatten med krossade enbär och svartpeppar, salt, socker och smulade lagerblad
Liten spontan tjälknöl med grönsaksnudlar

Liten spontan tjälknöl med grönsaksnudlar

Till det riktigt lena, möra och smakrika köttet gjorde jag ett kolhydratsfritt tillbehör i form av julienneskurna strimlor av en fet zucchini samt tre morötter
Världens godaste tjälknöl

Världens godaste tjälknöl

Tjälknöl serveras kall i tunna skivor och äts till exempel med en potatisgratäng som tillbehör. Tjälknölen blir minst lika god utan tjäle, dvs om den lagas med färskt i stället för fryst kött
En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Vegetariska Kåldolmar, vardagshusmanstema!

Vegetariska Kåldolmar, vardagshusmanstema!

Eller så har vi fokuserat så mycket på köttet att klassiska smaker och tillbehör har fått stå tillbaks när tjälknölen eller köttgrytan ska fram på bordet
Skogens guld

Skogens guld

Skär köttet i tunna skivor och servera med gott tillbehör. Tjälknöl (Tjälknul), ca 4-6 port. Tjälknöl (Tjälknul), ca 4-6 port
Picklade Senapsfrön

Picklade Senapsfrön

Till tjälknöl och potatisgratäng och det kompletterar fint till saltgurkan. Det är också perfekt på en leverpastejmacka, på den grillade korven med bröd eller att blanda med creme fraiche till en dipp
DREGGEL

DREGGEL

tjälknöl, en på ren & en på älg, kokt och sedan stekt potatis med goda kryddor, en vitlökssås (som inte syns på bilden) och en fräsch sallad
Tjälknöl med tillbehör

Tjälknöl med tillbehör

En av mina absoluta favoriter är Tjälknöl. Jag lade det på gallret med en ugnsform under med lite vatten i som kunde ta hand om ev
Möraste söndagssteken genom tiderna!

Möraste söndagssteken genom tiderna!

Vare sig det är tjälknöl, en rådjursstek, lammfiol eller en skinkstek, så är det inte mycket som slår en middag med kött och potatis
TJÄLKNUL ELLER TJÄLKNÖL? BESTÄM SJÄLV!

TJÄLKNUL ELLER TJÄLKNÖL? BESTÄM SJÄLV!

Den här gången föll valet på Tjälknul eller Tjälknöl, hur uttalar ni det. Servera med valfria tillbehör, vi valde potatisgratäng, bearnaise och en tomatsallad