Tjälknul älg recept

Tjälknul – 12 timmar i ugnen gör underverk

Tjälknul – 12 timmar i ugnen gör underverk

Vi hittade lite benfri älg i frysen. God, rustik vintermat – och välgörande långt från julmaten. Lagade en potatisgratäng, käkade älgköttet och drack ett glas vin
söndagsmiddag – tjälknul

söndagsmiddag – tjälknul

Nu var det riktigt länge sedan vi gjorde tjälknulälg. Tyvärr har vi inte samma tillgång till älgkött som vi hade tidigare så numera blir det inte lika ofta, men när vi väl lagar denna rätt – oj vad det njuts då
En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Världens godaste tjälknöl

Världens godaste tjälknöl

Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme
Viltgryta med trattkantareller

Viltgryta med trattkantareller

Och tjälknulen, och älgfilén, och kalopsen, och-…. Farmor och hennes syster Gerd serverade antingen älg, eller röding
Skogens guld

Skogens guld

I helgen köpte jag hem en fin (ja, och dyr…) bit älgstek som jag gjorde tjälknul av och som serverades till middag ikväll
tjälknul- en söndagsklassiker

tjälknul- en söndagsklassiker

Tjälknulälg som serverades tillsammans med pressad potatis, kokta morötter och rödvinssås. älgkött precis som jag föredrar det

Nyårsmätt

Tjälknul av älg och hjort med potatisgratäng och gräddstuvade kantareller. )Tjälknul är tyvärr bortglömt i vår familj men i och med denna kalasmiddag hoppas jag att den rätten får en liten renäsans i huset

Tjälknul

Tjälknul och potatisgratäng är god, enkel och bra bjudmat tycker jag. Just den här bilden tog jag för nån vecka sen när vi åt tjälknul igen

En annorlunda tjälknul (tjälknöl)

nöt eller älg. Lägg det frusna köttet i en ugnssäker form och ställ i mitten av ugnen på 75 grader C. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet efter ca 2-3 h och låt stå i ugnen tills dess att temperaturen nått 65-80 C, beroende på hur genomlagat man vill ha köttet

Tjälknöl på förslagsvis älg

Jag hade ett älgytterlår, en seg bit som är alldeles ypperlig att göra om till tjälknöl eller tjälknul som det också kallas

Bortglömd tjälknöl – poppis picknickmat

Och en tjälknöl, eller tjälknul…. Ursprungligen kommer tillagningssättet från Ragnhild Nilsson (1926-2006) vars gubbe glömde bort älgsteken i ugnen, när han skulle tina den på svag värme