Gör i flera lager, som en lasagne, avsluta med tomatsåsoch sist ost. Tomatsås. Det nya året firades in med snittar, oxfilé och brownies, mer om det i kommande inlägg
Blanda de krossade tomaterna med vitlöken, oreganon, saltet och svartpeppar i en kastrull. Tomatsås. Receptet till denna urgoda auberginegratäng, med pesto och mozzarella, kommer från boken "Annas medelhavsmat" av Anna Bergenström
Häll på passerade tomateroch tillsätt kryddorna. För den som inte tycker om aubergine så går det lika bra att utesluta den och göra en vanlig köttfärsgratäng/moussaka
Häll också i kryddorna, buljongen ochtomatpurén. Jag tycker den är utmärkt, maten går bra att frysa, man blir mätt och glad och så kan man dubbla satsen om man vill
Auberginegratäng. Fräs i olivolja och när löken blivit glansig så hälls tomatkrosset i tillsammans med vatten, buljongtärning, balsamvinäger ochtomaterna i bitar
Ta ur lagerbladet och mixa såsen slät. Auberginegratäng med Pomerans-Tomatsåsolja1 stor gul lök, hackad1 c morötter, hackade [använde 4 små]1 stjälkselleri, hackad3 vitlöksklyftor, hackade3 skalade tomater [alt. 1 tsk torkat/färskt apelsinskal]1 lagerbladen nypa sockerSalt & PepparFräs alla grönsaker utom tomater, pomeransskal, lagerblad tills de mjuknar. Tillsätt resten av ingredienserna och puttra i 20 min. 2 auberginer, skivade och avsaltade[för att få bort det mesta av beskan]Lägg ut skivorna på en plåt, spraya/pensla med olja. Täck med folie och grilla i ugnen, 250°c i 25 min. Sänk värmen till 225°cHäll en tredjedel av såsen i en ugnssäker form sen ett lager med aubergine, ett lager sås, ett lager aubergine och sist sås och strö över ströbröd, salt och peppar. Spraya lätt med olja och grädda 20 minuter. 3 skalade tomater
Om du vill göra en ännu enklare variant av den här auberginegratängen går det bra att helt sonika varva färdigkokt tomatsås med färdigriven ost och grillade aubergineskivor i en form och grädda direkt
riven halloumi, soltorkade tomateroch lite basilika. Tomatsås. Dock är det lite pill med detta och tänkte att jag gör en variant som en gratäng istället