Då vi har delvis gjort tomatbröd(de ugnsrostades först och sedan lades i surdeg), konserverat tomater, ätit tomater till varje måltid och även torkattomater
Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan neråt. Om du har något verktyg som har en platt yta längst ner ( såsom en stekspade eller en potatisstötare) kan du pressa lite extra på tomaterna precis innan du ska ta bort dom, för att pressa ut extra mycket vätska
Att torka egna tomater är himla enkelt. Välj gärna ekologiska tomater så blir det ännu bättre. Observera att beroende på ugn och storlek på tomatbitarna kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre, ser ut att vara klara innan avbryter man bara tidigare
De här tomaternatorkas ett gäng timmar och sedan förvaras de i olivolja tills du lägger dem som pålägg på en varm macka eller använder dem till tomatpesto som får gegga ihop sig med pasta
Att göra egna "soltorkade" eller ugnstorkade/semi-torkadetomater är busenkelt och supergott. Allt som behövs är ett gäng tomater, lite fin olivolja, vitlök och örter
Så vi bestämde oss för att göra ugnstorkadetomater. Uppvärmda tomater innehåller ett väldigt nyttigt ämne som faktiskt är det enda aktiva (bevisade) ämnet som motverkar cancer och har en massa andra bra egenskaper
Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan neråt. Om du har något verktyg som har en platt yta längst ner ( såsom en stekspade eller en potatisstötare) kan du pressa lite extra på tomaterna precis innan du ska ta bort dom, för att pressa ut extra mycket vätska
Ska man ge sig på att torka sina egna tomater, då får man vara beredd på att det tar lite tid. Jag tog lite blandade tomater, delade dom på mitten och la dom med skinnsidan nedåt på en ugnsplåt
Torka av skivorna, peppar dem (salta kanske lite mer). Ger du dig på de här provensalska tomaterna så får mjuka, saftiga tomater som bryter fint mot spröd och salt skinka