Syltade nypon är så gott till söndagssteken tillsammans med höstkantareller men även som tillbehör till en mustig vegetarisk gryta passar de, så gå ut i skog och mark och plocka av rosornas frukter
Det fanns dels recept på nyponsoppa med färska nypon och dels med torkadenypon att utgå ifrån. Hemgjord nyponsoppa på färska nypon serveras med lättvispad grädde och hembakade små mandelbiskvier som en färgsprakande höstdessert
Koka upp vatten och torkadenypon. I dag blir det hemgjord nyponsoppa…. Man kan göra på lite olika sätt, nyponsoppa, eller som i dag när jag använder mig av lite nyponmjöl för att reda av soppan
Igår gjorde jag en müsli på ekologiska havregryn, torkade söndersmulade nässlor, torkade lingon (har klämt sönder dem och torkat dem i ugnen), nypon pulver, mandlar, ekologiska chia frön, ekologiska kakaonibs, ekologiska russin, ekologiska solrosfrön,ekologiska linfrön, ekologisk kokosolja, och honung
Lös jästen i det ljumma vattnet, och tillsätt olja, sirap, nyponpulver, frön, bär och nötter. 50 g färsk jäst5 dl knappt ljummet vatten, ca 34 - 35 grader½ dl olja - kokosolja blev det den här gången, men det går bra med raps, hampa, avocado- eller mandelolja½ dl mörk råsirap - vanlig mörk sirap går också bra2 msk nyponpulver - malt av hela nyponet (köper jag på Bravara eller Immun)1 dl solrosfrön1 dl pumpafrön1 dl torkade berberis1 dl gula russin8 färska, urkärnade och finskurna dadlar1 dl grovhackade, naturella pistaschnötter1 dl oskalad, grovhackad mandel5 dl mörkt bovetemjöl3 dl durramjöl2 dl rårismjöl2 msk husk/malda psylliumskal1½ tsk saltBilder på en del av ingredienserna hittar du här
Det har även blivit inlagda nypon också som jag ska dela med mig av. Nu fylls förråden på här hemma med massa härligt gott att ta fram när höstvindarna viner och mustiga grytor står och puttrar på spisen