Trattkantarellsoppa kantarellfond recept

Jag är ingen svampplockare...

Jag är ingen svampplockare...

Trattkantarellsoppa 2 msk smör 2 schalottenlökar, finhackade 2 msk cognac 600 gram trattkantareller 1 hönsbuljongtärning 0,5 msk vilt- och kantarellfond 4 dl vatten 1 dl vispgrädde salt och vitpeppar grovt riven parmesan till serveringen Börja med att ta undan knappt två deciliter av de minsta trattkantarellerna
3-RÄTTERS JULDAGSMIDDAG

3-RÄTTERS JULDAGSMIDDAG

Trattkantarellsoppa 10-12pers. 4 msk kantarellfond. Trattkantarellsoppa 10-12pers. 2 bananschalottenlökar 2 vitlöksklyftor 4 msk kantarellfond

Trattkantarellsoppa

Torkade trattkantareller, ca 2–3 dl torkade (ta lämplig mängd efter tycke och smak – tänk på att de sväller när de blötlagts) – blötlagda i hett vatten i ca 20 minuter 2–3 schalottenlökar, finhackad 2–3 msk smör 1 dl vitt vin (eller 3 msk torr vermouth eller sherry) eller gärna vitt vin och sherry eventuellt lite cognac 3 dl grädde (eventuellt mer om du vill) Köttbuljong eller -fond eller vilt- och kantarellfond eller liknande – spädd med vatten 1–2 tsk dijonsenap Svart- och vitpeppar, nymald Lägg trattkantarellerna i en skål och häll kokhett vatten över dem så att det täcker

Karljohan- och trattkantarellsoppa

1 msk konc vilt- och kantarellfond. Krama ur Karl-Johan svampen efter blötläggningen, skölj en gång. Finhacka löken och låt brynas lite med oljan, lägg i den urkramade svampen