En favorit är en kallrörd, med vispgrädde, äggulor och socker, men den blir ju ”något” mäktig och kalorität ibland… Vill man ha en god vaniljsås så görs ju den främst (eller helt) på mjölk och det är ju dessutom gott att variera sig
Dela äggen med vitor för sig och gulor för sig. Häll mjölken och grädden i en kastrull, snitta vaniljstången längst efter och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken och lägg även i vaniljstången
Att göra sin egen vaniljsås är faktiskt inte alls särskilt krångligt och det lilla extra besväret jämfört med att blanda fabrikspulver medmjölk är väl värt det när man smakar
Vispa äggvitan till ett hårt skum, gärna med elvisp. Hemgjord vaniljsås är så gott. Nu ska såsen vispas kall, jag brukar ställa kastrullen i kallt vatten (typ i diskhon med kallt vatten i) och vispa med en elvisp, då går det rätt fort
1 st ägg 0,5 dl florsocker 2 tsk potatismjöl 3 dl mjölk 1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker (men det blir mycket godare med vaniljstång) 3 dl vispgrädde. 12 tsk potatismjöl 3 dl mjölk. 11 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker (men det blir mycket godare med vaniljstång)
Börja med att hälla upp grädde och mjölk i en kastrull. Men som tur är kan man ju hitta rabarber i mataffären att göra paj på, vilket jag gjorde häromveckan och serverade ihop med en hemlagad vaniljsås