Tillsätt smöret i klickar, sirap, pomeransskal, brödkryddor och arbeta in vetemjölet. vetemjöl. Lägg grahamsmjölet i en degbunke och häll över kokande vatten och rör om till en gröt
Smält smöret och blanda därefter ner mjölken, värm tills att det är fingervarmt. Lös ut jästen i en del av degspadet och blanda därefter ner salt, hjortronsalt, socker, sirap och resterande degspad
vetemjöl special. grahamsmjöl. Tillsätt smöret, salt och sirap. osaltat smör (rumsvarmt). ljus sirap. Häll ner vetemjölet i omgångar medans maskinen går
Pensla bröden med smält smör för en blank yta. Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)På morgonen150 g rumstempererad julmust100 g grahamsmjöl10 g jästBlanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar. Tidig eftermiddag och kväll100 g rumstempererad julmust25 g jäst250 g kallt vatten25 g honung (jag tog mörk sirap)100 g mörkt muskovadosocker100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)fördegen från morgonen650 g vetemjöl100 g rågmjöl20 g salt2 tsk malen pomerans2 tsk malen ingefära1 tsk malen kryddnejlika150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)smält smörBlanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. 100 g grahamsmjöl. 650 g vetemjöl