Vitavinbär. Röda också, för all del, men de vita blir jag lite lyckligare av. Lägg i vinbär (de behöver inte repas), den skivade citronen och kardemummakapslarna
Vi har en väldigt liten vinbärsbuske med vitavinbär. Då det blev några få klasar så blir det inte mycket om man vill göra sylt, saft eller marmelad så dessa fick fungera som tårttopping
De vita, smakrika blommorna är riktigt nyttiga också, och faktiskt, blommor, bär, löv och bark har i århundranden använts som botmedel mot olika krämpor och sjukdomar och har även sedan länge använts i traditionell medicin
Den röda busken ger massor av bär i år medan de vitavinbären är små men många. Här är de fyra sorters vinbär, varav ett är svart och nästan det godaste
Koka inte marmeladen/gelén för länge sedan sockret satts till. Vinbären ska vara knappt mogna. Då blir pektinet förstört och marmeladen/gelén seg och mörk genom att vattnet kokar bort och sockret blir brunt som karamell