Vita vinbär marmelad recept

Fiskögonmarmelad

Vitavinbär. Röda också, för all del, men de vita blir jag lite lyckligare av. Lägg i vinbär (de behöver inte repas), den skivade citronen och kardemummakapslarna

Pavlova med glasscreme och färska trädgårdsbär

Vi har en väldigt liten vinbärsbuske med vitavinbär. Då det blev några få klasar så blir det inte mycket om man vill göra sylt, saft eller marmelad så dessa fick fungera som tårttopping
Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

De vita, smakrika blommorna är riktigt nyttiga också, och faktiskt, blommor, bär, löv och bark har i århundranden använts som botmedel mot olika krämpor och sjukdomar och har även sedan länge använts i traditionell medicin

Flera nyanser av svart

Den röda busken ger massor av bär i år medan de vitavinbären är små men många. Här är de fyra sorters vinbär, varav ett är svart och nästan det godaste

Vinbärsgelé

Koka inte marmeladen/gelén för länge sedan sockret satts till. Vinbären ska vara knappt mogna. Då blir pektinet förstört och marmeladen/gelén seg och mörk genom att vattnet kokar bort och sockret blir brunt som karamell

En rabarberkvintett!

Skölj och repa vinbären. Gör marmeladprov. Ös upp marmeladen på varma burkar och paraffinera när marmeladen kallnat