Ytterlår koktid recept

Mustig gryta med rödvin

Mustig gryta med rödvin

Två timmar brukar vara en lagom koktid, beroende på vilket kött man använder. 600 g nötkött (exempelvis ytterlår). När ca 20 minuter återstår av grytans koktid, tillsätter man grädde, svamp, bacon, peppar och salt. 600 g nötkött (exempelvis ytterlår)

Boeuf Bourgignon

Skala och bryn löken, tillsätt lök och champinjoner efter drygt halva koktiden. 1 kg nötkött (märgpipa, högrev, ytterlår). 1 kg nötkött (märgpipa, högrev, ytterlår)
Porterstek

Porterstek

Använd gärna en termometer för att mäta innertemperaturen på köttet få rätt koktid. ytterlår kokar du till 85 grader (ca 2 timmar)
Valentinas härliga Stroganoff

Valentinas härliga Stroganoff

Börja med såsen. Skala och skiva löken. Värm oljan i en gryta och fräs löken på inte alltför stark värme 3-5 minuter
Färgglad höstgryta på menyn!

Färgglad höstgryta på menyn!

1 kg benfri högrev, bog eller ytterlår, 3 msk smör, salt och peppar, 10 kryddpepparkorn, 2 lagerblad, ca 4 dl vatten, 2 msk kalvfond, 4 morötter, 2 gula lökar, 2 msk vetemjöl. Lägg över i grytan efter 30 minuters koktid
Höstig köttgryta med smak av äpple

Höstig köttgryta med smak av äpple

Men självklart kan man byta nötbogen mot exempelvis högrev eller ytterlår. Dessutom har det en relativt kort koktid för att blir mört

Köttgryta för mörka myskvällar

Skär svamp, morot och palsternacka i bitar och tillsätt dessa då det är ca 10 minuter återstår av koktiden. 500 gram nötkött , innan- eller ytterlår, fransyska

porterstek

Använd gärna en termometer för att mäta innertemperaturen på köttet få rätt koktid. ytterlår kokar du till 85 grader (ca 2 timmar)
Enkel Biffgryta

Enkel Biffgryta

500 g innan- eller ytterlår. De sista 15 minuterna av koktiden kokas grönsakerna tillsammans med köttet. 500 g innan- eller ytterlår
Gulasch & fusksurdeg

Gulasch & fusksurdeg

Vid stora bitar blir koktiden längre, köttet saftigare och spadet mildare men fylligare. Använder man småbitar får man mer stekyta kortare koktid och mer brynt smak på spadet

Marinerad älggryta

Tillsätt dem i grytan när 10 minuter av koktiden återstår. 1,2 kg älgkött av ytterlår eller bog. Skär köttet i 3–4 centimeterstora tärningar och lägg dem i en stor fryspåse

Kalops

Tänk på att morötter och lök ska tillsättas efter ca halva koktiden. ca 1 kg benfritt nöt- eller älgkött av högrev, bog eller ytterlår

Timjankryddad biffgryta med Guinness

bog eller ytterlår. Tillsätt morötterna när ca 10 minuter återstår av koktiden och tillsätt soya, så grytan får vacker färg

Porterstek

Vänd köttet några gånger under koktiden. Servera steken varm eller kall med sås,grönsaker och potatis 1,5 kg benfritt nötkött av rostbiff,fransyska,högrev,innanlår eller ytterlår

Kalops med inlagda rödbetor

Lägg över i grytan efter 30 minuters koktid. ca 1 kg benfritt nöt- eller älgkött av högrev, bog eller ytterlår