Älggryta porter recept

Mormor Esters älggryta med porter och bär

Mormor Esters älggryta med porter och bär

Ingredienser 1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 7 portioner 8 portioner 9 portioner 10 portioner 11 portioner 12 portioner 13 portioner 14 portioner 15 portioner 16 portioner 17 portioner 18 portioner 19 portioner 20 portioner 2 st gul lök 4 st morötter 2 st palsternacka(or) 1,2 kg älgkött , skuret i grytbitar 2 msk Mat & Bak smör 2 msk rapsolja 7 dl vatten 6 msk viltfond 1 flaska(or) porter 2 tsk salt 1 krm svartpeppar 4 st lagerblad 1 msk enbär , mortlade 0,25 kruka(or) färsk timjan , 5 kvistar, plus lite till servering 2 dl vispgrädde 5 msk messmör 1 msk lingonsylt , el
Marinerad älggryta

Marinerad älggryta

Tillsätt lök, porter, oxfond och soja, och låt grytan sjuda under lock, ca 1 timme. 1 st porter. Skär köttet i 3–4 centimeterstora tärningar och lägg dem i en stor fryspåse
Södrastations köttgryta

Södrastations köttgryta

1 stor burk hela champinjoner 3 vitlöksklyftor 1 paket bacon, jag tog 150g rökt sidfläsk 250g kryddig korv, ex Merguez 1 kg nötstek/fransyska, älggrytbitar hade jag 250g steklök 4 morötter 4 stänger stjälkselleri 4 dl porter. Hetta upp smör i en stor gryta och bryn köttet rejält, krydda, låt den hackade vitlöken gå med på slutet och tillsätt sedan 5dl vatten och porter. 4 dl porter
Mustig portergryta på älgkött

Mustig portergryta på älgkött

Älggryta med porter gillar vi, särskilt smakbrytningen mellan söt gelé och syrlig vinäger. Här vill vi ha porter

Marinerad älggryta

Tillsätt lök, porter, oxfond och soja, och låt grytan sjuda under lock, ca 1 timme. 1 flaska porter. Skär köttet i 3–4 centimeterstora tärningar och lägg dem i en stor fryspåse

Marinerad älggryta

 Tillsätt lök, porter, oxfond och soja, och låt grytan sjuda under lock, ca 1 timme. 1.  Skär köttet i 3–4 centimeterstora tärningar och lägg dem i en stor fryspåse

Älggryta

Tillsätt Porter-ölen, buljongen, timjanen, saltet och vitpepparn. 1 kg grytbitar av älg 1 flaska Porter (33-50 cl) 1 liter köttbuljong 1 tsk salt 1 tsk vitpeppar 1 tsk timjan 1/2 kg potatis 2 morötter (cirka 200 g) 1 stor palsternacka (cirka 300 g) 1 purjolök (cirka 200 g) 1 gul lök 1 röd lök 1-2 klyftor vitlök 1 kruka färsk persiljaTillagning