Älgstek koka recept

Älgstek a la Morberg

Älgstek a la Morberg

I lördags så lagade vi en suuuupergod älgstek a la Morberg. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar
Älgstek med trattkantareller

Älgstek med trattkantareller

Och vad passar väl då bättre än att äta något riktigt höstigt som älgstek. Rör om och låt såsen koka ihop en stund
Älgstek

Älgstek

Tänkte jag skulle bjuda på receptet på den smarriga älgsteken vi gjorde i söndags. Rör om och låt såsen koka ihop en stund
Älgstek

Älgstek

Efter att köttet koka har du en underbar fond. Sila den och koka ner något. 1kg älgstek, fransyska. 1kg älgstek, fransyska
Örtdoftande älgstek

Örtdoftande älgstek

Stek svamp och lök i smör, låt ev vätska koka in. älgstek, putsad. Tillsätt portvin, låt vätskan koka in
Älgstek med svampsås

Älgstek med svampsås

Servera såsen till älgsteken. Fräs i hälften av smöret tills nästan all vätska kokat in. Koka på svag värme cirka 10 minuter, rör om då och då. 5 kg älgstek
Bräserad älgstek med rostade rotfrukter

Bräserad älgstek med rostade rotfrukter

Koka upp den under omrörning tillsammans med redningen av vatten och vetemjöl. älgstek. Låt steken bräsera (koka färdigt) under lock tills innertemperaturen i köttet är 75°. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten 4 minuter
Älgstek med svampröra

Älgstek med svampröra

Servera tunt skivad älgstek med grönsaker, blomkålsmos och gräddsås. Koka i cirka 20 minuter tills blomkålen är helt mjuk. Ta ut älgsteken och låt köttet vila minst 15 minuter i folie. 1 st älgstek
Älgstek

Älgstek

Det går bra att steka utan snöre men formen på älgsteken blir snyggare. Koka såsen i fem minuter och rör då och då
Kallskuren älgstek

Kallskuren älgstek

Potatisen kokas och serveras och äts med skalet på. Hon brukar ofta säga att hon vill äta vilt och jämtländskt så när lokala Hemköpbutiken i hamnen gjort en monter med älgstek, kastanjer och trattkantareller så kändes det ju som en självklarhet att servera älgstek med trattisar till lillasyrran
Tjälknöl av älgstek

Tjälknöl av älgstek

Blanda alla ingredienserna till saltlagen i en kastrull och låt koka upp. Lägg den OTINADE älgsteken i en ugnsfast form
En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

Koka ihop lagen och låt den kallna. Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Per Morbergs älgstek

Per Morbergs älgstek

Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. 1 kg älgstek salt och nymalen peppar smör till stekning 1 st. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. 1 kg älgstek
Flyttkaos och älgstek

Flyttkaos och älgstek

Låt koka ihop någon minut och ta pannan från värmen. Matveterisotto (4 pers)2 dl matvete4 dl vatten1/2 buljongtärning (jag brukar använda kycklingbuljong)1 rödlök2 vitlöksklyftor7-8 soltorkade tomater1 dl matlagningsgrädde1 dl riven parmesanost1/2 dl hackad persiljaKoka upp vattnet med buljongtärning. Tillsätt matvete och låt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter