Tänk att något så simpelt som gulaärtor kan bli till något så gott. Det funkar jättebra och jag tycker den här falafeln blir godare än den gjord på kikärtor
De gulaärtorna i den här rätten bidrar också med långsamma kolhydrater och fibrer. Genom att kombinera kött med baljväxter (bönor, linser, ärtor) så får man nyttiga, näringsrika och proteinrika måltider med lågt GI-värde
När jag läste hos Tina om hennes falafflar gjorda på gulaärtor, insåg jag hur befängt det är att vi inte använder oss mer av denna goda, inhemska baljväxt
Den på bilden är gjord på gulaärtor och är en slags svensk variant. Hemligheten för den perfekta konsistensen är att köpa torkade ärtor, vilket innebär att de behöver stå i ett dygn i vatten
Gulaärtor är något jag är lite dålig på att använda till annat än ärtsoppa. En fördel är att du kan köpa skalade ärtor och slipper den delen i processen
Koka ärtorna mjuka i vatten tillsammans med lagerblad och en hel skalad lök. Låt ärtorna koka i vätskan, utan lock, tills de reducerats ordentligt och blivit lite mosiga