När jag fann en länk med olika ostrecept att göra på egen hand på Alternativ. nu blev jag sugen att testa den rekommenderade nybörjarosten, en saltost kallad Hälsinge Färskost
Fylld Avocado Jag gjorde en röra med Turkisk ko-ost häromdagen. Färskoströra med smak av Skagen 1 dl Turkisk Yoghurt 2 msk Ekologisk Majonnäs 50 gr Färskost typ Arla’s Ko-Feta 1 msk finhackad Dill 1 Ekologiskt Ägg Pressad Citron Havssalt och nymald Vitpeppar Lite Worcester Smula ner osten i yoghurten
400 g färskost. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd ner moroten. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och rör ner växelvis med mjölken
Själp upp coh servera osten. Rör samman gräddfilen och smaksättningen. Häll upp i kaffefilter som sitter i en tratt, låt droppa av i kylen under natten
1 pkt philadelphiaost (200 g)1 burk kesella 1% (250 g)ett knippe färska örter (jag använde timjan och oregano), finhackade2 pressade vitlöksklyftor2 msk bruschettakrydda (bild finns här)blanda ihop allt och låt stå i kyl ett par timmar. dekorera med färsk timjan 1 pkt philadelphiaost
Det är roligt och enkelt att göra egen fäskost. Passar vilken ostbricka som helst. Jag lät youghurten bli 70 grader den här gången och resultatet blev en grynig ost, typ den italienska ricottan
Lägg osten i plastpåse i kylen så den får vila och bli kall, någon timme minst. Se "Fyra marinader för Paneer" hur man mkt enkelt sätter piff på osten om man inte skall ha den i någon rätt direkt
Forma dem till små runda ostar. Servera osten med lite flytande honung. Komlettera gärna ostbrickan med Svart Castello, Kvibille Grevé och Castello ekologisk brie
Den gången hade jag hittat en burk färskost med vitlök och blev nyfiken på om det kunde göra sig i vegetariska biffar och det gjorde det, blev riktigt gott och bra konsistens
Pepparrotsost. Lägg färskosten i en skål och mixa (stavmixer) med riven pepparrot (det rivna skall slås sönder) och salt, vispa eventuellt därefter osten luftig