Vill du ha annan smak på kakan kan du i stället för pressad apelsin öka på mängden grädde - eller ta bara mjölk - och sedan smaksätta med exempelvis mint, kakao, bittermandelarom, citron, pepparkakskryddor, kardemumma eller något annat
Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen - och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak
Det är inte så många av er som ger sig tillkänna - förutom några trogna som brukar kommentera -men jag kan ju se och förundras över att jag har läsare från alla möjliga hörn i världen
De är förstås - som nästan allt glutenfritt bröd - allra godast helt färska, så frys in de bullar som inte ska ätas genast, och tina och fräscha upp dem i micro eller ugn
Däremot är det aldrig fel att ha något fikaaktigt på lut i frysen - varken på sommaren som är fikasäsongen framför alla andra, eller i advents - och juletid som inte kommer långt efter när det gäller fikaintensitet
Förutom godsaker till kyrkfikat bjuds där även stick- virk- och sömnadsbeskrivningar av olika slag. Alla recept är glutenfria, och kan också göras helt mjölkfriavidbehov
För en mjölkfri variant använder du förslagsvis yoghurt av havre eller soja, och om du inte tål nötter kan du i stället strössla med solroskärnor, melonkärnor eller pumpafrön
Du som inte tål mjölk använder någon alternativgrädde och mjölkfri, vit choklad. Förra året vid den här tiden skrev jag så här om Rosa Bandet, och bakade söta små Nipple Dreams
Degen gjorde jag förstås glutenfri - och den blev väldigt bra och hanterlig - men du kan välja din egen pajdegsvariant, vanlig eller glutenfri allt efter tycke och behov
Mjölkallergiker byter till mjölkfritt gräddalternativ, och hoppar över osten. 2½ dl Jyttemjöl originalca 100 g kokt, kall, riven potatis2 tsk fiberhusk100 g LF eller vanligt smör - alternativt mjölkfritt margarin2 msk LF eller vanlig crème fraiche - eller sojaalternativFyllning. 250 g grillat eller stekt kycklingkött - rensat och skuret i mindre bitar150 g små förvällda broccolibuketter - några minuter i lättsaltat, kokande vatten125 g grovriven lagrad ost - jag tog Allerum Prästost1 burk tomatfiléer, eller vanliga delade burktomater - avrunna4 ägg3 dl LF eller vanlig grädde - eller mjölkfritt alternativ1½ msk Dijonsenap2 tsk valfritt örtsaltKör ihop pajdegen i matbertedare, och tryck ut degen i en lätt smord pajform. Förgrädda pajskalet i 200 graders ugnsvärme 12 - 15 minuter. Fortsätt grädda i 30 - 40 minuter, tills smeten stannat och pajen fått fin färg. 3 dl LF eller vanlig grädde - eller mjölkfritt alternativ
1 förpackning färsk kycklinglever - 450 g. 100 g kycklingfärs - resten av förpackningen gjorde jag köttbullar av, recept i övermorgon. 1 paket kalkonbacon - 100 g. 1 liten gul lök - 35 g. 1 stor vitlöksklyfta - 10 g. 2 stora ägg - 128 g. 2 dl valfri grädde - havregrädde för ett helt mjölkfritt alternativ. 1 msk Grillkrydda provencale - eller någon annan god kryddblandning som du gillar. 1 ask frysta tranbär - 225 g. 3 msk plommonsirap - eller annan fruktig sirap eller balsamico. Koka upp och låt mjukna på medelvärme utan lock ca 8 - 10 minuter. 1 förpackning färsk kycklinglever - 450 g 100 g kycklingfärs - resten av förpackningen gjorde jag köttbullar av, recept i övermorgon. 1 paket kalkonbacon - 100 g 1 liten gul lök - 35 g 1 stor vitlöksklyfta - 10 g 2 msk jungfruolivolja. 2 stora ägg - 128 g 2 dl valfri grädde - havregrädde för ett helt mjölkfritt alternativ. 1 msk Grillkrydda provencale - eller någon annan god kryddblandning som du gillar. 1 ask frysta tranbär - 225 g 3 msk plommonsirap - eller annan fruktig sirap eller balsamico. Koka upp och låt mjukna på medelvärme utan lock ca 8 - 10 minuter Det ska koka ihop och bli lite simmigt
Garnera som du vill med bär eller kanske en kaffe- eller kakaopudrad gräddklick. Bonvita, Plamil, Moo Free eller Organica är alla bra mjölkfria märken på choklad
Eller förresten - det är en order. Blanda mjölsorterna med vaniljsocker och xantangummi - obs att det inte ska vara något bakpulver i kakan - och sikta ned i smeten
I morgon är det nämligen Alla Hjärtans dag, och vad passar bättre en dag som den, än att bjuda sin älskling - eller hela familjens älsklingar - på hjärtliga scones med grädde/crème fraiche och några olika, läckra syltar till frukost
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.