Kött

Kött

Råbiff

Råbiff

Putsa köttet fritt från senor och hinnor. Skrapa köttet med vass kniv, tvärs över köttrådarna, inte längs med
Högrevsgryta eller boeuf kalopsignon

Högrevsgryta eller boeuf kalopsignon

När löken mjuknat, tillsättes köttet och brynes. Salta och peppra köttet. Ev måste köttet brynas i omgångar, lite beroende på grytans storlek
”Höstgrytan” eller mustig högrevsgryta

”Höstgrytan” eller mustig högrevsgryta

Skär köttet i mindre bitar, bryn det i smör. Känn så köttet är nästan klart (mört och fint) Sista steget blir att tillsätta morötterna i grova bitar, herbamare och cream fraiche
Högrevsgryta med kantareller och fläsk

Högrevsgryta med kantareller och fläsk

Efter allt jobb blev det kvällsmöte på jobbet och nu är jag äntligen hemma och ska få äta den underbara köttgrytan som jag gjorde igår
Steka kött

Steka kött

Det här med att steka kött är inte alltid helt enkelt. Först och främst så ska man aldrig steka för tjocka bitar kött färdigt i stekpannan
Oxstek

Oxstek

Bryn köttet runtom i en stekgryta. Häll på vatten så det täcker köttet. Servera köttet med sås, potatis, inlagd gurka, svartvinbärsgelé och brysselkål
Hemlagad husmanskost

Hemlagad husmanskost

Lägg köttskivorna på en skärbräda. Lägg en baconskiva på varje köttskiva. Lägg gurkan mitt på köttskivorna så de sticker ut på sidorna
Trettondagsafton och Oxfilé Wellington!

Trettondagsafton och Oxfilé Wellington!

Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den. Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött. Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter
Rödvinsmarinerad Oxfransyska med hasslebackspotatis

Rödvinsmarinerad Oxfransyska med hasslebackspotatis

Köttet är en historia för sig. När köttet är färdigmarinerat skivar du upp det i lagom tjocka skivor. När du stekt så som du vill ha köttet låter du det vila en stund på ett fat innan servering så att köttet får komma till sin fulla rätt
Hebbes Grekiska Kassler med ostsås

Hebbes Grekiska Kassler med ostsås

Skär 4 kasslerskivor 1 1/2 cm tjocka, skär en ficka mitt i , blir som en börs. Fetaosten smulas och blandas med hackade soltorkade tomater
Fläskfilégratäng

Fläskfilégratäng

Ta upp köttet och lägg åt sidan. Lägg köttet ovanpå och sen baconet. Hej. Alla-hjärtans dag idag så jag vill börja med att önska er en riktigt trevlig sådan
Biff med lök

Biff med lök

Ju tjockare köttskiva desto lägre temperatur. När köttsaften sipprar fram på ovansidan är det dags att vända biffen och steka den färdigt på andra sidan
Oxrulader

Oxrulader

Lägg ut köttet och platta ut skivorna. Visst kan man väl bli trött på "fin" mat. Kycklingfilé, fläskfilé, ryggbiff, entrecote - visst är det gott men till slut blir det enformigt
Ryggbiff med ädelost

Ryggbiff med ädelost

Stek en köttbit eller två i stekpannan, vi valde mörad ryggbiff, en klick ädelost som får smälta ner
Överraska med restaurangklassikern Plankstek

Överraska med restaurangklassikern Plankstek

 Plankstek4 portioner 4 skivor entrecote (á 200 g)1 kg potatis (mjölig sort)0,5 dl mjölk3 msk smör1 äggula4 små tomaterSaltPeppar Till serveringBearnaisesås  Gör så härSkala och koka potatisen mjukHäll av vattnet och pressa potatisenRör ner mjölk och smörVispa till ett luftigt mosRör ner äggulanSmaka av med salt och pepparTillred såsen Krydda köttet med salt och peppar på båda sidor Bryn det hastigt i smör ca 30 sekunder på varje sida Låt köttet vila under ugnsfolie ca 10 minLägg köttbitarna på portionsstora ekplankor och tomater vid sidan omSpritsa moset runt om  Ställ in plankorna högt upp i ugnenGratinera i 250 grader tills potatismoset fått fin, gyllene färg, ca 12 min Ta ut plankorna och skeda såsen över köttet Servera genast   4 portioner
Fylld lövbiff med paprikaost och champinjoner

Fylld lövbiff med paprikaost och champinjoner

Börja med att strimla löken och champinjonerna. Bryn det lite lätt och ställ åt sidan. Lägg upp lövbiffen och lägg löken och champinjonerna på ena sidan av lövbiffen
Fredagsmys - Oxfilépasta 15 propoints

Fredagsmys - Oxfilépasta 15 propoints

Jippie, såå härligt med fredag. En tuff jobbvecka är slut och nu ser vi fram emot ännu en lugn helg. Hoppas på ett riktigt bra resultat på vågen på måndag då jag har varit sjukt disciplinerad i veckan
Filé med soltorkad tomat

Filé med soltorkad tomat

Nu har det varit mycket efterrätter på bloggen så idag kommer det ett matinlägg. För äta det måste man ju också, även om söta saker förvisso är oemotståndligt gott så här i sommar- och semestertider