Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler under bakduk. Pensla mellan limporna med smält fett innan du jäser dom, så går de lättare att ta isär
Forma varje bit till en limpa och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. För mig som är född på 70-talet så var det sötlimpa/ skogaholmslimpa som gällde till frukost och kvällsmat med hushållsost eller hushållsmedvurst, på söndagar blev det vitt rostat bröd med jordgubb eller apelsinmarmelad. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 40 minuter
Jag hinner aldrig allt jag tror att jag ska hinna med. Sirapslimpan var det längesedan jag gjorde. På eftermiddagen blev det ett träningspass och lite matlagning och tv med mannen
Det är dessutom många som frågat mig om det här medsurdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Även om jag föredrar ett grövre bröd med lite tuggmotstånd, så är jag inte sämre än att jag kan erkänna att det då och då kan vara gott att sätta tänderna i en mjuk och söt sirapslimpa
Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra
Smakar såååå gott med ett glas kall mjölk till. Smält smöret och blanda med filmjölken. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.