150-200 gram
laks per person, dvs 800 gram laks i det här fallet (välj helst den tjockare ryggfilén, kallas även loin, skuren i fyrkantiga bitar)
1-2 citroner
och 1-2 lime ca 2-4 cm ingefära, skalad och riven
1/2 dl
mirin (söt japansk risvinäger)
1/2 dl
soja
1 dl
ponzu (citrussmakande sojasås från Japan)
3-4 salladslökar,
tvättade och skurna i skivor
1 röd
chili, urkärnad och skuren i långa stavar till dekoration
4-6 morötter,
gärna med blasten kvar som du skär av några cm från moroten, borsta de färska fina morötterna, skala grövre
250 gram
sockerärtor
15 minuter
tills innertemperaturen är 45 grader Det bästa är om du kan mäta med en elektrisk termometer. Om du inte har det kan du känna på laksen när den känns klar. Den får absolut inte bli överstekt, då blir den torr och tråkig. Eftersom marinaden fungerar lite som en marinad till ceviche med all citron- och limejuice blir laksen nästan lite bakad av den och därmed krämig och underbar.
Ketjap manis ser ut som ovan och hittas bland de asiatiska varorna i mataffären. Igår grillade vi en hel laxbit som vi penslade med en väldigt god glaze
Sedan blandas smaksättningen rakt i nudlarna och laxen steks bredvid i stekpanna eller ugnen. Man gör det enkelt för sig genom att dels ha bara en grönsak som kokas för sig och blandas i, eller om du har frysta grönsaker och blandar direkt i
Servera med äggnudlar, eller lågkolhydratnudlar eller ris/blomkålsris. Lägg laxen med skinnet neråt. 1 kg laxfilé i bit med skinn. 2 msk sesamfrön eller santa Maria krydda Wasabi / Sesame. Pensla laxen med glazen och sätt in i ugnen i ca 25 minuter tills innertemperaturen är ca 48-50 grader. 1 kg laxfilé i bit med skinn. 2 msk sesamfrön eller santa Maria krydda Wasabi / Sesame
Asiatisk dressing är klar att servera. hackad färsk koriander, mynta eller citronmeliss (valfritt). 11 pressad eller finhackad vitlöksklyfta. 11 dl olivolja eller solrosolja. 11 dl hackad färsk koriander, mynta eller citronmeliss (valfritt)Skölj, dela och hacka chilin
Stek eller grilla laxen och servera den tilll en härlig sallad. Måste bara tipsa om en underbar marinad till lax, som smakade helt enkel lovely Å superduper enkel att tillaga
Smörj en ugnsform, lägg ner laxen och salta och peppra lätt. Servera sedan det stekta riset med laxen. 2 portionsbitar lax. Pensla sedan över laxen och strö över sesamfrön och sätt in i ugnen i 15-20 minuter. 2 portionsbitar lax
Recept tortillas. för 3 stycken mellanstora tortillas (som på bilden)30 g majsmjöl/vetemjöl med råg1 msk vatten1/2 kryddmått salt3 g bakpulverBlanda ihop alla ingredienser till en fast deg och jobba med den i 5 minuter
Lax är nog min favoritfisk. Lägg laxen i ugnsfast form. 600 g laxfilé. 600 g laxfilé. Gott och enkelt, det räcker med med salt och peppar för att det ska bli gott
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.