Mina favoriter

Mina favoriter

  • 21 Recept
Mina favoriter
Koka soppa på brännässlor

Koka soppa på brännässlor

När jag var liten lånade jag Henke Ankas trimmade moped. Den var fett stor. Jag välte med mopeden över mig rakt ner i ett dike fullt av brännässlor
Kålrotmos och kokta rödbetor

Kålrotmos och kokta rödbetor

Våren håller på sig och trots att jag redan hunnit med årets första sparris (nä, den var inte svenskodlad) och krispiga rädisor, så lockar fortfarande den varma lena rotsaksmaten
Lätt grönsakslåda med tofu och soja

Lätt grönsakslåda med tofu och soja

Värm upp ugnen till 175 º. Skala morötterna, zuccinin och löken. Riv morötterna, skär zuchinin i tärningar och hacka löken grovt
Delikat tofu- & kronärtskocksdipp

Delikat tofu- & kronärtskocksdipp

Tofu- & kronärtskocksdippHar experimenterat lite med en god tofudipp som man ha till lite vad som helst
Marinerad tofu

Marinerad tofu

Såg du liksom jag programmet om tofu i SVTs programserie Kinas mat nyligen. Tofun visade sig ha en rad hälsobringande egenskaper och är dessutom proteinrik och därför en livsviktig ingrediens i flera av de asiatiska köken
Lena tofusoppan 2.0

Lena tofusoppan 2.0

Det är aldrig för sent att bättra sig. Recept är därtill till för att putsas på. Ett sådant exempel är min underbara tofusoppa, som jag nu tagit till en helt ny nivå med ostronsås, shiitake och kokosmjölk
Tofuscramble med pesto

Tofuscramble med pesto

Tofu scramble är fräschare och godare än scrambled eggs och kan varieras en massa. Blanda en halv dl pinjenötter, 1 kruka basilika, några matskedar olivolja, några matskedar vatten, 1 nypa salt och 1 tsk balsamvinäger i en mixer och mixa till en lös och såsig pesto
ShitakeTOFU

ShitakeTOFU

Koka nudlar, stek tofu i lagom filé-size. Hacka shitakesvamp, bryn i stekpanna med lite olja, strö över grönsaksbuljong och vitt vin och låt det koka in, häll i några matskedar havregrädde och värm
Tofu-Bean Spread

Tofu-Bean Spread

Det här är en röra jag använder till enchiladas, men den är så god att ha på en brödskiva eller finncrisp eller varför inte doppa tortillachips i den
Crostini med rödbetspesto och getostkräm

Crostini med rödbetspesto och getostkräm

Kommande helg är det dags för årets sista lillajulsfester. Om du saknar något att servera tillsammans med glöggen så testa denna crostini med rödbetspesto och getostkräm, en klassisk kombination men väldigt god fortfarande
Mandelpesto

Mandelpesto

MandelpestoFörsta gången jag gjorde pesto var på min möhippa då jag fått i uppdrag att laga mat till mina vänner
Tofubiffar med hasselnötter och nässlor

Tofubiffar med hasselnötter och nässlor

Ibland längtar man efter riktigt stabil husmanskost typ ”kött”, sås och potatis. Som köttersättning funkar förstås olika sorters halvfabrikat men oftast gör vi egna biffar av bönor, tofu, sojafärs, nötter eller liknande
Kycklingfilé med kanel och fikon

Kycklingfilé med kanel och fikon

Bryn köttet i stekpanna och efterstek sedan en stund i ugn på 175°. Krydda med salt och peppar (vi hade vitlökspeppar)
Kycklingsoppa

Kycklingsoppa

Kycklingsoppa, det är något att komma hem till efter en tur ute i regn, rusk och kyla. Det blir ganska mycket tärnat kycklingkött till mängden buljong - använd allt om du vill eller en mindre mängd och spara resten till annat
Kycklingsoppa på godaste vis

Kycklingsoppa på godaste vis

Gokväll gokväll, hur har ni det. Här är det fint i alla fall. Vilket knepigt väder vi haft här i Örebro, ena sekunden sol, sen "snöstorm" och sen sol igen
Fikon/aprikosbröd

Fikon/aprikosbröd

Hade ju ost och bröd kväll föra helgen och då bakades det ju några bröd och har inte riktigt haft tiden och lägga upp dem, men här följer 1/3
Ankbröst med balsamsky och färska fikon

Ankbröst med balsamsky och färska fikon

Sätt ugnen på 150 grader. Skär några snitt med en kniv i fettkappan på ankbrösten. Salta och peppra. Bryn ankan i en torr het stekpanna, börja med fettkappan nedåt, ca 4 minuter på fettsidan och 2 minuter på andra sidan
Krämig kycklingsoppa med sparris och champinjoner

Krämig kycklingsoppa med sparris och champinjoner

Ta bort den nedersta delen samt toppen på sparrisarna. Skär sparrisarna i centimeterlånga bitar. Lägg sparrisbitarna i lättsaltat vatten, koka upp och låt sjuda tills sparrisen är mjuk, cirka 10 minuter