Våren håller på sig och trots att jag redan hunnit med årets första sparris (nä, den var inte svenskodlad) och krispiga rädisor, så lockar fortfarande den varma lena rotsaksmaten
Såg du liksom jag programmet om tofu i SVTs programserie Kinas mat nyligen. Tofun visade sig ha en rad hälsobringande egenskaper och är dessutom proteinrik och därför en livsviktig ingrediens i flera av de asiatiska köken
Det är aldrig för sent att bättra sig. Recept är därtill till för att putsas på. Ett sådant exempel är min underbara tofusoppa, som jag nu tagit till en helt ny nivå med ostronsås, shiitake och kokosmjölk
Tofu scramble är fräschare och godare än scrambled eggs och kan varieras en massa. Blanda en halv dl pinjenötter, 1 kruka basilika, några matskedar olivolja, några matskedar vatten, 1 nypa salt och 1 tsk balsamvinäger i en mixer och mixa till en lös och såsig pesto
Koka nudlar, stek tofu i lagom filé-size. Hacka shitakesvamp, bryn i stekpanna med lite olja, strö över grönsaksbuljong och vitt vin och låt det koka in, häll i några matskedar havregrädde och värm
Kommande helg är det dags för årets sista lillajulsfester. Om du saknar något att servera tillsammans med glöggen så testa denna crostini med rödbetspesto och getostkräm, en klassisk kombination men väldigt god fortfarande
Ibland längtar man efter riktigt stabil husmanskost typ ”kött”, sås och potatis. Som köttersättning funkar förstås olika sorters halvfabrikat men oftast gör vi egna biffar av bönor, tofu, sojafärs, nötter eller liknande
Kycklingsoppa, det är något att komma hem till efter en tur ute i regn, rusk och kyla. Det blir ganska mycket tärnat kycklingkött till mängden buljong - använd allt om du vill eller en mindre mängd och spara resten till annat
Gokväll gokväll, hur har ni det. Här är det fint i alla fall. Vilket knepigt väder vi haft här i Örebro, ena sekunden sol, sen "snöstorm" och sen sol igen
Sätt ugnen på 150 grader. Skär några snitt med en kniv i fettkappan på ankbrösten. Salta och peppra. Bryn ankan i en torr het stekpanna, börja med fettkappan nedåt, ca 4 minuter på fettsidan och 2 minuter på andra sidan
Ta bort den nedersta delen samt toppen på sparrisarna. Skär sparrisarna i centimeterlånga bitar. Lägg sparrisbitarna i lättsaltat vatten, koka upp och låt sjuda tills sparrisen är mjuk, cirka 10 minuter