Sumac borde gå att finna i Hötorgshallen och alla andra ställen som säljer mat från Mellanöstern. En skål på bordet med extra sumac till gästerna är alltid en god idé. Det brukar bli en riktig snackis och förra sommaren var det vår stora nyhet när jag hade upptäckt sumac och använde den flitigt i tomatsallader med eller utan fetaost. Vänner kom och bad att få lite sumac för att kunna bjuda andra på tomatsalladen eller kyckling. Den är väldigt god att strö över kuber av fetaost som sedan får olivolja över sig. Jag hoppas du kan finna sumac att experimentera med i köket, eller använda på traditionellt vis, som t.ex. vid en libanesisk grillafton som vi brukar kalla “arabian night”.
Via Gitto fick jag nys om den eminenta bloggen Taste of Beirut och när jag där fick syn på lemonad med sumac var det som att en dörr öppnades och jag insåg att javisstja, sumac kan man använda till sötsaker också
Sumak är en krydda som inte är så vanlig i det svenska köket, i Irak används det desto mer. Sumak är ett litet rött bär som växer vilt i medelhavsområdet och som plockas och mals till en krydda
Med lite annorlunda smaker som sumac och tahini blir detta en annorlunda pytt, fast jag hade tyvärr slut på tahini när jag lagade detta och använde det i skafferiet som innehöll mest sesamfrön, för att det skulle ligga så nära i smakväg som möjligt
Passa därför på att redan nu uppskatta kryddningen av harissa (personlig favoritkryddblandning av bland annat spiskummin), sumac (malda syrliga bär, gör under tillsammans med citronen sedan), chiliflingor ("pul biber"), salt och peppar
Kryddan heter Zaatar och består av torkad timjan, sesamfrön, sumac (en syrlig krydda) och oregano. Ett väldigt vackert och gott brytbröd som fylls med ost och torkade örter
Laxen bakas i ugn på låg temperatur för att hållas nyttig efter att ha täckts med sumacpulver och furikake-sprinkles som innehåller svart & vita sesamfrön, shisoblad (som helt enkelt är bladmynta och har noter av både mynta, svarta vinbärsblad och basilika) och nori (som är en japansk nyttig alg, den som viras runt makirullar bland sushin)
Jag valde att göra den med nyttiga ayurvediska kryddor tillsammans med likaledes nyttig färsk bladspenat, citron, fetaost och den spännande och väldigt nyttiga kryddan sumac, full av antioxidanter har jag lärt mig
2tsk sumac. 2tsk sumac. . För något år sedan såg jag en tysk film som heter "Gegen die wand" ("Mot väggen" på svenska), och i denna filmen finns det en scen där en av huvudrollsinnehavarna lagar mat
Blanda samman med sumac, olivolja, vinäger, salt och peppar. 1. Gnid in skinnsidan på fisken med salt och lägg den på en tallrik att ”vila” ca fem minuter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.