Lagom till Lucia bjuder jag på världens bästa lussekattsrecept. Jag kom över det här receptet för sex år sedan, när jag skulle fira min första jul som mamma
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, häll i vattnet och värm tills det är 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om till jästen har lösts upp
Vispa ihop ägg, grädde och kryddorna i en bunke. Häll sist i ströbrödet och låt det hela stå och svälla en stund (känns det för torrt eller för löst så tillsätt antingen grädde eller ströbröd)
Börja med att ta den mindre mängden havregryn, för smeten ska bli kladdig. Blanda alla ingredienserna utom strössel och godis till en smet, för hand eller i matberedare/ mixer
Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, ägg, sirap och smöret till en jämn smet. Häll upp smeten i en smord och ströbröad form, gärna med avtagbara kanter
Skär paprikor, rödlök, purjolök och skalat äpple i mindre bitar. Koka ihop crème fraiche, sweet chili, grädde, sambal oelek och buljontärningarna ca 10 minuter