Nillans kaka (foto. Magnus Aronson) â€Det här receptet har blivit min favorit i repris genom åren. †skrev Elinne när hon skickade det här receptet till mig för länge sedan
Igår bakade jag en kaka som är ett mellanting mellan mjuk kaka och vetebröd. Jag gjorde halv sats (fördelade smeten i mitten av en normalstor långpanna, gräddade i sisådär 25 minuter kanske) och fick ut säkert tio bitar, även om de antagligen blev tunnare än i originalreceptet (där det står att en hel sats ger tolv bitar), som kommer från Allt om Mat
. Vilken fantastisk sommar Sverige har i år. Jag jobbar för fullt och hade idag min enda lediga dag denna veckan och hade sett fram emot en heldag ute på havet med båten och på klippor, kanske tom årets första dopp men vaknar istället till en igenmulen himmel, hur orättvist
Detta är ett recept som innehåller 100 % rågIngredienser300 g surdeg (se Surdegshjälpen)9 dl ljummet vatten575 g rågmjöl (en tredjedel kan ersättas med vetemjöl)375 g krossad råg2 msk honung2 msk grovt salt33 cl julmust, julöl, maltöl eller porter (en liten flaska)800 g krossad rågDet här är ett rent rågbröd utan vetemjöl, frön eller solrosfrön och liknande
Rör ihop allt så att det blandas väl och klicka ut degen i 2 bakpappersklädda brödformar (1,5 l). Jämna till ytan lite med en blöt slev (eller hand) och låt jäsa cirka 12 timmar i rumstemperatur (~20 grader)
Det här rågbrödet är riktigt gott, det blir väldigt saftigt och har mycket smak. Till och med Algot som brukar vara lite kinkig med frön äter det glatt och tycker att det är jättegott
. Så har jag äntligen fått tid till att göra bröd med min surdeg. Att baka med surdeg är absolut inte svårare än något annat bröd men det kräver lite mer tid eftersom degen behöver en längre vila jämfört med vanliga bröd