2 liter
skalade tärnade äpplen eller 1,2 kg skalade tärnade äpplen (2 kg hela äpplen med skal)
10,75 dl
vatten
12 - 3 dl
socker
11 krm
askorbinsyra, valfritt (finns på kryddhyllan och gör att moset ej mörknar - c-vitamin)
11 krm
natriumbensoat (valfritt) för extra hållbart mosSkala äpplena och skär bort växtdelar eller stötta delar. Skär bort i delar från kärnhuset och tärna sedan grovt. Lägg i en stor kastrull eller två mindre tillsammans med lite vatten. Koka äpplena med lock i cirka 8-10 minuter. Rör då och då med en träslev. Mosa och mixa äpplena med en stavmixer eller i matberedare. För hand med en potatisstöt funkar också. Man kan också mixa lite med en elvisp. Mixa och mosa till önskad konsistens - jag tycker det kan vara gott med lite små bitar kvar i moset. Häll tillbaka äppelmoset i kastrullen. Tillsätt socker. Ta först 2 dl och smaka om du vill ha sötare mos. Rör någon minut tills det kokat upp och sockret löst sig. Koka upp. Fyll och fördela det varma moset i steriliserade burkar, sätt på steriliserade lock samt låt svalna. Förvaras svalt och mörkt. Man kan ha dem i kylen om man har plats. Öppnad burk bör förvaras i kylen. MED ASKORBINSYRA: för att inte moset ska oxidera och mörkna kan man ta i askorbinsyra som är C-vitamin. Rör ut några msk av moset med askorbinsyra i ett glas och rör sedan i resten av äppelmoset i kastrullen. RENA BURKAR: Sterilisera burkar och lock du ska använda till moset genom att koka dem i 10 minuter i en kastrull med vatten eller värma dem i ugnen i 10 minuter på 150 grader. OBS lock med plast och gummiringar får du koka i vatten då de kan skadas i ugnen. FRYST ÄPPELMOS: Vill man frysa moset ska plastburkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt svalna först innan du sätter på lock och de placeras i frysen. HÅLLBART MOS: Med konserveringsmedel som natriumbensoat: Vidare kan du tillsätta konserveringsmedel kan du göra det på slutet och rör då ut i några msk mos först i ett glas och rör sedan i moset. MED SMAK: tillsätt valfri smaksättning när du kokar äpplena exempelvis en bit kanelstång eller se förslag ovan. Ta bort kryddor som kanel när du mixar äpplena. Tillsätt sedan igen om du vill.
Äppelmoset klarar sig ett par veckor i kylen. Äppelmos. Äppelmos med vaniljsmak. Höst är äppelmostider och ju regnigare morgnar den bjuder på desto kryddigare äppelmos behöver man
Jag har inte jättemycket äpplen i år faktiskt, vet inte vad som hände men många av mina äpplen fick fula bruna fläckar och sedan har fåglarna kalasat på många utav dem
Vi har ju ett äppelträd på tomten, tyvärr är många äpplen dåliga och bruna inuti, varför vet jag inte men jag lyckades i alla fall få ihop lite härligt god äppelmos
Äppelmos med mindre socker. Äppelmos på flera sätt. 10 augusti, 2016 by Matmamman Lämna en kommentar. Lycklig den som har ett eget äppelträd… Men numera finns ett stort utbud av fina svenska äpplen i butiken, så vi andra behöver inte heller gå lottlösa
Äppelmos sockerfritt och fantastiskt gott. Äppelmos sockerfritt. Äppelmos är supergott till frukost på havregrynsgröten, gott till desserter och idealiskt att använda för att få saftiga och goda bakverk (som ingrediens istället för t ex kokosolja eller annat fett)
äpplen, någorlunda jämnstora. 1strösocker. 1citronsyra eller askorbinsyra1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Lägg någorlunda jämnstora äpplen i en långpanna eller i en form som går in i ugnen
Äppelmos. Äppelmos. I helgen kände jag att jag var tvungen att ta hand om lite sommaräpplen. så de inte skulle bli förstörda, eller uppätna av älgarna för den delen
Trots att det är långt in i december går det alldeles utmärkt att få tag i fina svenska äpplen. Antingen har du tur och kan plocka egna i trädgården eller hos vänner
Äppelmos med smak av kanelKoka äppelmoset. Mina föräldrar kom inte bara med bondböner - de hade också med sig en laddning äpplen från min barndoms äppelträd
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.