Äppelmos
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 2 1 röster

Ingredienser

  • 2 liter skalade tärnade äpplen eller 1,2 kg skalade tärnade äpplen (2 kg hela äpplen med skal)
  • 10,75 dl vatten
  • 12 - 3 dl socker
  • 11 krm askorbinsyra, valfritt (finns på kryddhyllan och gör att moset ej mörknar - c-vitamin)
  • 11 krm natriumbensoat (valfritt) för extra hållbart mosSkala äpplena och skär bort växtdelar eller stötta delar. Skär bort i delar från kärnhuset och tärna sedan grovt. Lägg i en stor kastrull eller två mindre tillsammans med lite vatten. Koka äpplena med lock i cirka 8-10 minuter. Rör då och då med en träslev. Mosa och mixa äpplena med en stavmixer eller i matberedare. För hand med en potatisstöt funkar också. Man kan också mixa lite med en elvisp. Mixa och mosa till önskad konsistens - jag tycker det kan vara gott med lite små bitar kvar i moset. Häll tillbaka äppelmoset i kastrullen. Tillsätt socker. Ta först 2 dl och smaka om du vill ha sötare mos. Rör någon minut tills det kokat upp och sockret löst sig. Koka upp. Fyll och fördela det varma moset i steriliserade burkar, sätt på steriliserade lock samt låt svalna. Förvaras svalt och mörkt. Man kan ha dem i kylen om man har plats. Öppnad burk bör förvaras i kylen. MED ASKORBINSYRA: för att inte moset ska oxidera och mörkna kan man ta i askorbinsyra som är C-vitamin. Rör ut några msk av moset med askorbinsyra i ett glas och rör sedan i resten av äppelmoset i kastrullen. RENA BURKAR: Sterilisera burkar och lock du ska använda till moset genom att koka dem i 10 minuter i en kastrull med vatten eller värma dem i ugnen i 10 minuter på 150 grader. OBS lock med plast och gummiringar får du koka i vatten då de kan skadas i ugnen. FRYST ÄPPELMOS: Vill man frysa moset ska plastburkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt svalna först innan du sätter på lock och de placeras i frysen. HÅLLBART MOS: Med konserveringsmedel som natriumbensoat: Vidare kan du tillsätta konserveringsmedel kan du göra det på slutet och rör då ut i några msk mos först i ett glas och rör sedan i moset. MED SMAK: tillsätt valfri smaksättning när du kokar äpplena exempelvis en bit kanelstång eller se förslag ovan. Ta bort kryddor som kanel när du mixar äpplena. Tillsätt sedan igen om du vill.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.