1400 g
rimmat bogfläsk, sidfläsk i bit eller fläsklägg
1200 g
bacon i bit (rökt sidfläsk)
1200 g
rå fläsk- eller köttkorv
1 eventuellt
lite vatten och lite salt
1 timjan,
mejram eller kyndel
1 skånsk
senap
1 söt
svensk senap
1
dijonsenap
11 kg
torkade gula ärter blötläggningsvatten vatten för koket 1 tsk salt 1 st skalad morot 1 st stor skalad gul lök 2 st kryddnejlikor 1 st lagerblad 2 tsk torkad timjan, mejram eller kyndel 400 g rimmat bogfläsk, sidfläsk i bit eller fläsklägg 200 g bacon i bit (rökt sidfläsk) 200 g rå fläsk- eller köttkorv eventuellt lite vatten och lite salt timjan, mejram eller kyndel skånsk senap söt svensk senap dijonsenapLägg ärterna i en bunke eller skål. Fyll med vatten, 8 portioner cirka 2 ½ liter, så att det täcker ärterna även när de sväller. Ställ svalt eller kallt över natten. Låt ärterna rinna av i ett durkslag och häll dem sedan i en kastrull och täck dem med nytt vatten, cirka 2 liter. Tillsätt salt och koka upp det hela och skumma bort de lösa skal som flyter upp till ytan. Lägg i morot, lök med två nejlikor instuckna, samt lagerblad och timjan, mejram eller kyndel. Lägg även i bogfläsk eller sidfläsk och bacon. Sjud under lock i 1 ½ timme. Lägg ner korven efter 1 timme. Ta upp moroten och löken, de har gjort sitt. Ta upp lagerbladet. Ta också upp kött och korv och skär i skivor och bitar, så att man kan särskilja dem. Koka upp soppan och vispa den lite så att fler skalrester fastnar i vispen och kan avlägsnas. Smaka av med lite salt. Späd med vatten om soppan blir alltför tjock. Tillsätt eventuellt lite salt och kanske lite mer örtkryddor. Duka med djupa tallrikar och sked, men också med en liten assiett och kniv och gaffel. Kött och soppa serveras var för sig med extra örtkryddor och flera sorters senap till.
Sen åkte jag hem och gjorde hamburgare till mig och maken med allt man kan önska sig till. Efter en lång dag på landet var vi hungriga när vi kom hem strax efter klockan åtta
Kycklingen gör jag alltid så här. Jag grillar alltid kycklingen för det ger en helt annan smak. Mindre än 3 gram socker per liter (alltid en måttstock när jag väljer vin
Men framför allt ett sätt att ta hand om grönsaksrester i kylskåpet och slippa kasta något. Lägg lök, morot, svamp och spenat i en köksmaskin och kör tills allt är finfördelat
Låt din mat vara din medicin, och din medicin vara din mat
Idag har jag gjort en lite lyxigare variant med lite extra "allt" känsla. När jag var liten så var kokostoppar en absolut favorit, jag gillar dem fortfarande såklart men de har genom åren fått hård konkurrens om favoritplatsen
I alla fall tycker jag ni ska prova de här browniesarna för de har verkligen extraallt och den bästa kombinationen av sött och salt, jamen kan det bli godare
Fyll hålen med dulche de leche och toppa dina muffins med Marabou oreo fluff, färska bär, french macarons, ferrero rocher eller något annat som piffar upp dina cupcakes lite extra
Hyvla över lite extra parmesan. Själv mosade jag ihop vitlök, lite flingsalt och sardeller till en pasta i en mortel och vispade sedan ihop allt i en bunke)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.