8 minuter
Tillsätt salt och sirap och kör 5 minuter till. Lägg över degen i en oljaad plastlåda med lock och vik ihop degen från fyra håll så det blir ett ”knyte”. Vänta ett tag (nån timme eller två) och vid ihop degen igen. Ställ in degen i kylskåpet och låt den kalljäsa.
2 msk honung. 2 tsk mortlade fänkålsfrö (kan uteslutas). 2 tsk salt. Låt jäsa ca 8–12 timmar, till ca 30 % större storlek. Grädda limpan i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 75 minuter. 2 msk honung. 2 tsk mortlade fänkålsfrö (kan uteslutas). 2 tsk salt
Täck med duk och låt stå på en varm plats i 12-14 timmar. Dag 2. När limporna har jäst sig fina gräddar du dem i 200-220 grader i ca en timme. 2 msk surdeg. Dag 2. 20 g jäst
Vid frukostbordet i lördags morse stod en av skåpsluckorna på glänt och jag såg min lergryta som jag fick av min mor på min 26 års dag. 1 st lergryta 2,5 liter. 1-2 dl uppfriskad surdeg. 12,5 g färsk jäst. Ställ den i kall ugn och grädda i 200 grader tills brödets innertemperatur har nått 92-94 grader, ca 2 timmar. 1 st lergryta 2,5 liter 1-2 dl uppfriskad surdeg. 12,5 g färsk jäst
1/2 tsk brödkryddor. Låt jäsa i rumstemperatur under 24 timmar. Brödet kommer inte att jäsa upp mer än 25%. Grädda i 225°C i ca 60 minuter. 1/2 tsk brödkryddor
200 g vatten. 205 g grahamsmjöl. 23 g salt. Jag gräddade frallorna i två omgångar på 2 olika plåtar. Jag gräddade i 13 minuter på 275 grader med varmluft men tror att det hade räckt med lite kortare tid. 200 g vatten. 205 g grahamsmjöl. 23 g salt. Jag gräddade frallorna i två omgångar på 2 olika plåtar. Jag gräddade i 13 minuter på 275 grader med varmluft men tror att det hade räckt med lite kortare tid
I dessa estniska surdegslimpor skulle det vara en och en halv matsked mald kummin, vilket jag tyckte lät alldeles på tok för mycket så jag hade bara i en matsked
blir 2 limpor. 25 g jäst. 2 dl aktiv surdeg (jag använde surdeg gjord på grovt rågmjöl se recept här). 2 tsk salt. 2 dl vetekli. Smöra 2 limpformar, à 1 ½ liter, med lite matfett. Dela den i 2 lika stora delar. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. blir 2 limpor 25 g jäst. 2 dl aktiv surdeg (jag använde surdeg gjord på grovt rågmjöl se recept här). 2 tsk salt. 2 dl vetekli
Dag 2, morgon. Täck sedan två stycken brödformar (1,5-liters) med bakplåtspapper, och fyll formarna upp till 2/3. Det tar ungefär 1,5-2 timmar. Sätt I GOD TID på ugnen och värm den till 275 grader, samt placera oöm plåt längst ned, samt ett galler/plåt lite under mitten av ugnen. Grädda bröden på 275 grader i 5 minuter, och sänk sedan värmen till 200 grader, och grädda ytterligare 55-60 minuter. 200 grader
25 gr mjukt smör . 2 msk matolja. 25 gr jäst. 1-1/2 msk salt lite beroende på hur salt såsen är. 2 msk sirap. ca 2 liter eller 1,1 kg vetemjöl special. Baka längst ner i ugnen på 200 grader i ca 45 min. 25 gr mjukt smör. 2 msk matolja. 25 gr jäst. 1-1/2 msk salt. 2 msk sirap. ca 2 liter eller. 200 grader
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.