Under fotoresan till Transylvanien för några veckor köpte jag valnötter på den lokala marknaden i Gheorgheni och häromkvällen hamnade några av dom i en röra som vi serverade till grillat
Så till en ny kompott/röra till ”veckans matlåda”. Jag leker som sagt med veckans matlåda och leker fram en ny smaksättare till den annars tråkiga matlådan för det finns inget värre än att inte ha tid att laga mat varje dag och sen gå med den ursäkten till jobbet eller plugget och sen känna sig tvingad att handla något mindre näringsrikt från butiken eller kebabvagnen runt hörnet
Och de använder sig av ett gammalt georgiskt recept, där man sedan länge har tradition att röka ost. Sulguniost tillverkas i mejeriet Åsele södra Lapplan
Georgiskt ostbröd, eller khachapuri som det egentligen heter, finns över hela Georgien och är något av det mest typiska snabbmaten i det georgiska köket
Det recept som de flesta verkar mest nyfikna på är Khinkaki – Georgiska dumplings. Det här receptet på dumplings är av kinesisk stil och alltså inte georgisk
– Peace out –. Valnötsröra. Valnötsröra. En av mina favoriträtter som passar både till middag och lunch. Fylld av supersmarriga och hälsofrämjande råvaror
Lenge har jeg hatt en forkjærlighet for georgisk mat. Lammeskanker med granateple. Foto. Johnny Friskilæ. Derfor fikk også årets oppskrift på lam til påske sin inspirasjon derfra
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.