Annicas klassiska smörgåstårta
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • landgångsbröd
  • 1 lite mineralvatten
  • 1 böckling, rensad
  • 1 majonnäs
  • 1 strösocker
  • 1 dijonsenap, rumsvarm
  • 1 svensk senap, rumsvarm
  • 1 mild rapsolja
  • 1 salt
  • 1 kallrökt lax, tunt skivad
  • 1 gurka, tunnt skivad
  • 1 smör, rumsvarmt
  • 1 färskost
  • 1 crème fraiche
  • 1 vitpeppar, malen
  • 1 räkor med skal, tinade
  • 1 ägg, hårdkokta
  • 1 rädisor, tunt skivade
  • 1 dillvippor
  • 1 romansalladshuvud, fint hackadSkär böcklingen fint. Blanda med majonnäs och grädde. Mixa eller mosa med gaffel till en slät mousse och ställ svalt.Rör ihop socker och senap. Vispa ner oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt. Ställ svalt.Blanda samman färskost och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt. Skala räkorna. Ställ dem svalt.Första lagretKantskär landgångsbröden. Lägg två skivor bredvid varandra på ett avlångt serveringsfat. Fukta med en aning mineralvatten (spraya med blomspray t ex).  Bred på hälften av böcklingmoussen, täck med gurkskivor.Andra lagretLägg tre skivor på andra ledden (för att ”binda” tårtan omlott), skär av dem så att de passar över de två första skivorna. Pressa lätt ihop. Fukta med mineralvatten. Bred på smör, täck med lax och ringla över senapssås.Tredje lagretLägg på två långa landgångsbröd. Fukta med mineralvatten, bred över resterande böcklingmousse och täck med gurkskivor.Fjärde lagretLägg på tre avskurna bröd på andra ledden. Fukta med mineralvatten, bred på smör. Täck med lax, men spara några skivor till dekoration. Ringla över senapssås.Översta lagretLägg på två långa landgångsbröd. Pressa samman en aning. Fukta lätt. Täck hela tårtan och kanterna med oströran. Dekorera med rökt lax, räkor, ägg i kvartar, skivade rädisor och dillvippor. Klappa in fint skuren romansallad längs kanterna och strö runt några skivade rädisor.Ställ svalt tills smörgåstårtan ska serveras.TipsAtt fukta brödet med mineralvatten är ett gammalt knep från skickliga kallskänkor. Det gör att tårtan inte behöver ”stå till sig”, utan kan serveras så snart den är klar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.