Cirka 2000 år gammalt recept från rom. Ingredienser. 400 g krossade valnötter, pistachnötter eller mandel100 g muscovadosocker1 dl vitt vin3 dl vetemjöl100 g olja (ursprungligen olivolja, rekommenderar dock majs eller raps)
Den har använts sedan antiken som naturmedicin och fungerar immunförsvarsstärkande, är svettdrivande, botar förkylning, hosta och infektioner i övre luftvägarna
Ja att vår premiärmiddag var pulled chicken har ni ju redan förstått, men hur det hela gick till är ju fortfarande höljt i dunklet (säger man fortfarande så eller är det vi som är antika
För ett par veckor sedan köpte jag mig en snudd på antik kokbok på loppis med titeln Konserveringsbok för de svenska hemmen – Handledning vid trädgårdsprodukternas och skogsbärens ändamålsenliga tillvaratagande
Och doften sombåde gropen och det uppackade foliepaketen sprider omkringsig är så gudomligt härlig att man nästan faller in i en drömvärld,en värld full av antika dofter, minnen från en svunnen tid, intemuseala dofter, sådana där lukter som påminner om gammalfuktig jordkällare, nejdå, utan ljuvliga dofter från ett välförsettlager av aromer och goda matminnen
Nu har vi istället kopplat in vår antika stationära dator och efter att Håkan klappat på den och snällt bett om att den skulle fungera så startade den sent igårkväll, tack och lov
Dolma, eller Sarma som de också kallas, tillagades redan i antikens Grekland och ordet dolma betyder kort och gott fylld, vare sig det är paprikor, salladsblad eller vinblad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.