1 tahini
(sesampasta) eller smör, till pensling av formenSmörj en mellanstor form med tahini eller smör (jag rekommenderar tahini).Blanda mannagryn, vaniljsocker och bikarbonat ordentligt i en skål.Tillsätt övriga ingredienser till kakan, blanda väl och tryck sedan ut degen i den smorda formen. Täck med plast och låt svälla i rumstemperatur i ca 15 minuter. Skär sedan ut ett rutmönster på kakan och tryck i mandlarna.Värm ugnen till 175 grader. Baka kakan mitt i ugnen i 20 minuter.Ta ut formen och skär försiktigt om kakans rutmönster på nytt, detta för att kakan inte ska smulas sönder när du skär upp den vid servering.Ta in i ugnen igen och baka i ytterligare ca 20 minuter, tills den blir gyllene.Ta ut kakan och ringla genast över den kalla sirapen över hela kakan. Låt den suga till sig all sirap i minst 1 timme, gärna över natten i rumstemperatur.Täck kakan när den svalnat. När den sugit åt sig sirapen förvarar du den i kylen, den håller sig bra upp till 10 dagar.Servera kakan kall eller ljummen.
smör. 1ägg. 1strösocker. 1vaniljsocker. 1vetemjöl. 1bakpulver. 1lingonsylt. 1havregryn. 1ljus sirap. 1kanel, malen1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller 175 grader om du har varmluftsugn
Inlägget Mannagrynskaka med saffran och lingongrädde dök först upp på ZEINAS KITCHEN. I veckan la jag upp recept på galatopita här på bloggen, en grekisk manngrynskaka som smakar underbart gott
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.