Ingredienser Portioner: 4 ca 400 g blomkål 1 gul lök 1 stor vitlöksklyfta 1 liten purjolök 1 msk olivolja 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) 3 dl vispgrädde salt och svartpeppar 1/2 citron 1 dl pumpakärnor Till servering bröd Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Havreprodukter 5:- Rabatt Fazer Aito 250 ml Mer info Ladda kupong
Crème Vichyssoise - eller Potatis ochpurjolökssoppamed saffran. Slutligen höftar jag ihop en soppa som framförallt är inspirerad av det recept jag fick på Fond i Göteborg för flera år sedan, servitören som såg att jag gillade soppan kom tillbaks med instruktioner från kocken (här snackar vi service) som bland annat bestod i att endast använda den vita delen av purjolöken och blanda ner vispad grädde innan servering
Jag piffade till det hela med lite lök, kokosmjölk och heta kryddor. För att få till soppan utgick jag från några förvällda skivade morötter och blomkålsbuketter som vi hade i frysen
Smält smöret och blanda det med saltet, paprikapulvret, gurkmejan, örterna och svartpepparn. Recept på paprikasåsen hittar du längre ner i det här inlägget (vart jag har fått tag på det ursprungliga såsreceptet har jag dessvärre inte antecknat) och recept på ugnsstekt palsternacka hittar du om du klickar här
4 1 finhackad lök 1 vitlöksklyfta 1 burk krossade tomater 200 g mjukost med paprikasmak 1 dl grädde ev lite vatten 1 st grönsaksbuljongtärning salt peppar Till servering 2 msk pumpafrön ev krutonger Lägg till i inköpslistan
Strössla över hackad persilja och servera med kokt ris. Skölj blomkålen och skär den till mindre träd. Skär även blasten till strimlor och stocken till mindre bitar och lägg dessa i botten av en ugnsform
Skär eller bryt blomkålen i mindre bitar, hetta upp en stekpanna och släng i blomkålen med smör. Detta blev dock jättegott och passade perfekt denna kyliga måndag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.