1 vodkaSmörkakaSätt
ugnen på 170 grader.Blanda äggvita, florsocker, vetemjöl, mandelmjöl, honung, bakpulver och salt.Låt smöret svalna till 50 grader och vispa ner i smeten.Bre ut smeten i en långpanna, så tjock som du vill ha den. (Vi gjorde en tunn kaka.)Grädda kakan ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.Rosta vit choklad: Sätt ugnen på 175 grader varmluft.Riv chokladen grovt, lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt i ugnen. Rosta ca 5 minuter, tills den fått en gyllene färg. Ta ut och låt svalna.HjortronsorbetKoka en sockerlag på socker och vatten. Låt småputtra lite så det blir en aning simmigt.Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda sedan i honung.Mixa hjortronen. Häll dem genom en sil för att bli av med frön och hårda bitar.Blanda hjortronen med sockerlagen.Blanda i lite vodka precis innan du ska hälla den i glassmaskinen. Kör den tills du har en krämig fin sorbet.Montering: Stansa ut en bit av kakan, lägg en kula sorbet ovanpå kakan och strössla över choklad. Hjortronmarmelad (bonusrecept)150 g färska eller frysta hjortron
2 stora
gelatinblad
½ kvist
färsk rosmarin
1 ½ dl
syltsocker
skalet av en tvättad ekologisk ½ citronBlötlägg gelatinbladen.Blanda rosmarin, hjortron och socker i en kastrull. Låt koka långsamt ca 15 minuter.Riv i det yttersta skalet av citronen, blanda och koka upp igen.Ta bort från plattan, ta ur rosmarinkvisten och lägg i gelatinet. Rör om väl tills gelatinet smälter.Smörj en pralinform i silikon (vi använde en hjortronformad!) med olja, häll i marmeladen och ställ in i frysen.Ta ur marmeladen och skölj försiktigt bort oljan från den med kallt vatten.
Avsluta med extra rostadchoklad på toppen. Låt kallna och smula den fint tillsammans med kakaon. Rulla bitarna i den rostadechokladen så att de blir ”panerade”
Servera omgående med vaniljglass ochrostadvitchoklad. Karamellisera strösockret i en stekpanna på medelvärme tills det blivit gyllene, häll på champagnen, lägg i vaniljstång och märg
Här har jag gjort en riktigt vaniljstinn variant toppad med lite nötsmul, och när man tar en sked av pannacottan uppenbarar sig en liten gömma av havtornsmarmelad
Varm chokladmed skumtomtar ochvitchoklad. I medchokladoch skumtomtar, värm och så är det färdigt. Vill du lyxa till det extra mycket kan du toppa medchokladsås, kolasås, polkasås eller något annat smarrigt
Mörk chokladbottenmedvitchoklad, lime och mascarponekräm toppad med tryfflar och hallon. Ibland får jag ett sådant omåttligt begär efter choklad, ni vet något riktigt mastigt och sött bakverk fullt med ljuvlig choklad
Jag ville ha dem vitaoch vintriga med en smak av mint och jag måste bara säga att de blev så goda med den krämiga fyllningen av vitchoklad, philadelphiaost och krossade polkagrisar, mums
Extra plus att de blir så vackra också med de olika lagren, då smakar det extra gott också. Vitchokladoch saffran är ju som bekant en underbar kombo och denna fudge är inget undantag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.