166 361 män
och 7 kvinnor firar namnsdag idag eftersom de heter Per (Pehr, Pär), som är en nordisk kortform av Petrus som är en latinsk form av det grekiska namnet Petros, vilket är en översättning av det arameiska namnet Kefas som betyder klippa, även tolkn. norden nordisk kortform av Peter som kommer från det latin latinska namnet Petrus som betyder klippa.
Potatis- och quinoabullar med citronyoghurt. Här i Sverige introducerades köttbullen på 1700-talet tillsammans med kaffe- och kåldolmar. På 1700- och 1800-talet var dock frikadeller vanligare än köttbullar (jag tycker inte om frikadeller)
DAGENS RECEPT 15-02-08KINESISK BIFF MED LÖKNågot mer snabblagat, aptitretande och bekvämt än kinesisk biff med lök kan man knappast tänka sig. 4 portioner500 g benfritt nötkött av innanlår1 msk matolja1 tsk salt2 krm svartpeppar2 msk soya1 dl vatten4 - 5 stora gula lökar3 dl vatten1 krossad vitlöksklyfta1 msk potatismjöl eller maizenaSkär köttet i mycket tunna strimlor. Låt rätten sjuda sakta under lock ca 15 minuter. Ca 15 minuter att förberedaCa 15 minuter att efterstekaBilligare. Tillsätt mot slutet av efterstekningen 1 liten burk smörstekta champinjoner och smaksätt rätten med litet ingefära och ev litet farin. Från Nya Mästerkocken 1985 Du kan bjuda den både till fest och vardags
DAGENS RECEPT 15-03-22. 4 - 6 portioner. 1½ tsk salt. 2 krm vit- eller svartpeppar. 1 ägg. 1 finstrimlad purjolök. 1 dl vitt, okryddat ströbröd. ca 150 g god ost i skivor. Till 2 - 3 portioner. bara 1 dl vätska att späda med. Till 8 - 10 portioner. Grädda färsen i ugn vid 175 grader ca 45 minuter eller tills den fått lätt färg och verkar genomgräddad. Är köttsaften som sipprar ut fortfarande röd måste du steka färsen ytterligare ca 10 minuter. 45 - 55 minuter att ugnssteka. Gör färsen som i vårt recept, men blanda i 1 dl rårivet rotselleri och 1 dl rårivet syrligt äpple. Späd med vatten, men ta bara 1½ dl vätska till vårt recept. Tillsätt den strimlade purjolöken men också 1½ dl finhackade inlagda rödbetor, 2 - 3 msk kapris och 3 msk hackad persilja. Från Nya Mästerkocken 1984 4 - 6 portioner. 1½ tsk salt. 2 krm vit- eller svartpeppar. 1 ägg 1 finstrimlad purjolök. 1 dl vitt, okryddat ströbröd. ca 150 g god ost i skivor
TweetE-postSkriv utGillaGilla Laddar. 1,5 dl. 150 gr. 1,5 dl. Sätt ugnen på 175C och klä en långpanna med bakplåtspapper. Grädda nederst i ugnen i 15 minuter. 1,5 dl kallt vatten. 150 gr smör. 1,5 dl strösocker
Man tar en bit och kastar upp den på väggen - sitter den kvar är den klar. DAGENS RECEPT 14-09-16. 5 - 6 portioner. 1 burk skalade tomater, 400 g. 1 dl vitt vin. 1 vitlöksklyfta. 1 krm timjan. 1 msk vetemjöl. 1 dl riven parmesan. Ca 15 minuter att förbereda. Byt ut lökklyftorna mot hela små schalottenlökar samt tillsätt 100 g små, färska champinjoner. Låt dessa koka med 10 minuter. Från Nya Mästerkocken 1985 5 - 6 portioner. 1 burk skalade tomater, 400 g 2 msk olja. 1 dl vitt vin. 1 vitlöksklyfta ½ tsk rosmarin. 1 krm timjan. 1 msk vetemjöl. 1 dl riven parmesan
DAGENS RECEPT 14-10-27UGNSSTEKT REGNBÅGE I GRÄDDSÅSPröva denna verkligt fina fiskrätt, som är len och mild i smaken. 4 portionerCa 800 g filéer av regnbåge1 msk citronsaft2 tsk saltcitronpepparsvartpeppar2 dl crème fraîche1 dl vispgräddeGarnering. Stek fisken i ugn, 175 grader, 30 - 40 minuter beroende på filéernas tjocklek. Ca 10 minuter att förbereda30 - 40 minuter i ugnenVariation. Häll sedan över en blandning av 1½ dl crème fraîche, ½ dl torrt vitt vin och 1 dl vispgrädde. För att få ca 800 g färdig filé av regnbåge behöver du 2 fiskar à ca 1 kg. Låt spadet koka 15 - 30 minuter. Från Nya Mästerkocken 1985 4 portioner. 1 msk citronsaft. 1 dl vispgrädde. 175 grader. 30 - 40 minuter. Ca 10 minuter. 30 - 40 minuter. 1½ dl crème fraîche. 1 dl vispgrädde. 1 kg
2 liter svarta vinbär och 3 liter vinbärsblad blandas med 7 liter vatten och kokas i 15 minuter varefter de pressas så att all bärsaften trycks ut. 15 minuter var
Allt från födelsedagspresenter och korvbloggar, till inköpa korvmaskiner med amerikanska specialdelar som tagit 18 månader att få levererat och ren revanchlusta på grannen som gjort egen korv och stoltserat med den på den årliga gatufesten i Lomma. Förra gången jag var på Allé, var det på Matrundan 2011. 1 vitlök. 1 kg fläskfärs. 1 ,5 tsk svartpeppar. 1,5 msk salt. 1 gul lök. 1. 1 vitlök. 1 kg fläskfärs. 1 ,5 tsk svartpeppar. 1,5 msk salt. 1 gul lök
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.