Låt äggakakan försiktigt glida tillbaka i stekpannan med stekytan uppåt. Äggakaka är väldigt skånskt men detta recept har influenser från Danmark där Saras gammelmormor ”mormor Greta” arbetade som ung
God eftermiddagen denna mulna måndag. Hoppas ni har en bra dag hittills. Jag och ungarna har hållt oss inne hela dagen idag, det känns ruggigt och kallt ute tycker jag och blir inte alls sugen på att ta mig ut genom dörren något nämnvärt
Rör ihop allt så att det blandas väl och klicka ut degen i 2 bakpappersklädda brödformar (1,5 l). Jämna till ytan lite med en blöt slev (eller hand) och låt jäsa cirka 12 timmar i rumstemperatur (~20 grader)
Jag tror receptet är en variant av ett recept som danska matprofilen Camilla Plum lagat. Ugn, 200°C. Blanda samman alla ingredienser noggrant, gärna i assistent
Spara stekflottet till smeten – det ger nämligen en fin smak till äggakakan. Arbeta hela tiden den stelnande smeten in mot mitten på pannan tills hela äggakakan har stelnat
Skär fickor i svålen, från utsidan ända in till köttet. Svålraderna bör vara ½ cm breda. Salta svålen. Gnid in svålen med salt och var noga med att det kommer ner salt i svålfickorna
Pappa och hans fru bjöd på denna rätten sist jag hälsade på. Så himla gott. Kom på att jag aldrig har gjort det själv, så passade på nu i fredags när jag ändå skulle ha lite gäster
Spara stekflottet till smeten – det ger nämligen en underbar smak till äggakakan. Arbeta hela tiden den stelnande smeten in i mitten på pannan tills hela äggakakan har stelnat
Först ut att testa i brödboken blev Dansken. Skulle man nu absolut inte vilja baka det med spiskummin i så blir garanterat brödet lika gott utan det, då blir det en vanligt hederligt danskt rågbröd utan några som helst krusiduller
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.