Dillkött på kalv
Ica kuriren
Ica kuriren
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg kalvbog
  • 1 dill
  • 12.5 st gula lökar
  • 13.5 st morötter
  • 12 l vatten
  • 12 tsk salt
  • 110 st vitpepparkorn
  • 13 st kryddnejlikor
  • 1 sås
  • 12 msk smör
  • 14 msk vetemjöl
  • 16 dl kokspad
  • 12 msk grädde
  • 11.5 msk strösocker
  • 11/2 –1 msk ättiksprit
  • 1 Du behöver 1 kg kalvbog alt bringa, rygg dill en knippa 2.5 st gula lökar 3.5 st morötter 2 l vatten 2 tsk salt per liter vatten 10 st vitpepparkorn 3 st kryddnejlikor sås 2 msk smör 4 msk vetemjöl 6 dl kokspad 2 msk grädde 1.5 msk strösocker 1/2–1 msk ättiksprit 12 %1. Putsa köttet med en bordskniv för att få bort benflisor och skräp från styckningen.
  • 12. Plocka och hacka dillen. Spara stjälkarna. Skala morötter och lök, skär i bitar och klyftor.
  • 13. Lägg köttet i en trång gryta. Koka upp cirka 2 liter vatten och häll över så det täcker generöst.
  • 14. Koka upp och skumma ytan med sked. Lägg sedan i salt, kryddor, grönsaker och grova dillstjälkar. Fiska upp grönsakerna (utom 2–3 bitar av varje) och spara dem.
  • 15. Låt köttet koka 1 1/2 timme under lock på svag värme, tills det känns mört vid provstickning. Dra från plattan och låt vila 20 minuter. Lyft upp köttet och dela det i lagom serveringsbitar, passa på att plocka bort ben och tjocka hinnor.
  • 16. Laga såsen separat. Smält smör, rör i mjöl och späd med silat kokspad under omrörning. Sjud 5 minuter på sänkt värme, rör om ofta. Smaksätt med socker och ättika, smaka av tills du blir nöjd. Runda av med grädden, vänd i dill. Lägg i kött och de redan kokta lök- och morotsbitarna. Servera med ris eller kokt potatis.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.