1 Du
behöver 1 kg kalvbog alt bringa, rygg dill en knippa 2.5 st gula lökar 3.5 st morötter 2 l vatten 2 tsk salt per liter vatten 10 st vitpepparkorn 3 st kryddnejlikor sås 2 msk smör 4 msk vetemjöl 6 dl kokspad 2 msk grädde 1.5 msk strösocker 1/2–1 msk ättiksprit 12 %1. Putsa köttet med en bordskniv för att få bort benflisor och skräp från styckningen.
12. Plocka
och hacka dillen. Spara stjälkarna. Skala morötter och lök, skär i bitar och klyftor.
13. Lägg
köttet i en trång gryta. Koka upp cirka 2 liter vatten och häll över så det täcker generöst.
14. Koka
upp och skumma ytan med sked. Lägg sedan i salt, kryddor, grönsaker och grova dillstjälkar. Fiska upp grönsakerna (utom 2–3 bitar av varje) och spara dem.
15. Låt
köttet koka 1 1/2 timme under lock på svag värme, tills det känns mört vid provstickning. Dra från plattan och låt vila 20 minuter. Lyft upp köttet och dela det i lagom serveringsbitar, passa på att plocka bort ben och tjocka hinnor.
16. Laga
såsen separat. Smält smör, rör i mjöl och späd med silat kokspad under omrörning. Sjud 5 minuter på sänkt värme, rör om ofta. Smaksätt med socker och ättika, smaka av tills du blir nöjd. Runda av med grädden, vänd i dill. Lägg i kött och de redan kokta lök- och morotsbitarna. Servera med ris eller kokt potatis.
Dillkött, en riktig klassiker i den svenska husmanskosten. Fantastisk god köttgryta som kan göras på antingen kalv eller lamm och som med sin perfekta balans mellan syra, sötma och sälta snabbt blir en succé på middagsbordet
600 g kalv, högrev eller bog. 2 msk kalvfond. Putsa och tärna köttet i lagom bitar, ca 2*2cm. Skala lök och morot och tärna löken och skär moroten i slantar
Jag gillar att många av rätterna är okomplicerade, rustika och mustiga, men framför allt gillar jag den fina brytningen mellan sött och syrligt som man möter i våra inläggningar och i den här rätten, dillkött
Dillköttpåkalvryggkalvkött, t ex kalvryggmoröttercharlottenlöken stor knippa dilltimjanhela pepparkornsaltsmörmjölättikasockergräddeSkär bort senor och fett från köttet och stycka upp i kuber, ett par cm i storlek
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.