P g a dinkelmjölet kan degen flyta ut och bli kladdig. Då lägger jag degen i 2 brödformar med bakplåtspapper i, ev 3 formar beroende på storlek. 2-2,3 liter dinkelsikt
½ paket jäst 6 dl ljummet vatten ½ dl olivolja 2 krm havssalt 1 stor morot 1 msk akaciahonung 15 dl siktat dinkelmjöl 1 dl blandade frön eller nötter t ex pumpafrön, solrosfrön och valnötter Sätt ugnen på 175°. Häll ner degen och strö på de blandade fröna, låt jäsa ytterligare i 30 min. 15 dl siktat dinkelmjöl
Dock skulle jag rivit morötterna mindre men de märks ju ändå inte på smaken, och så var de kanske inte så billiga att göra då bara dinkelmjölet gick på 70kr (gjorde dubbel sats) och sen alla andra ingredienser. 12dl siktat dinkelmjöl. 12dl siktat dinkelmjöl
1½ dl siktat dinkelmjöl (går byta ut mot vanlig vetemjöl). 1 dl fullkornsdinkel. Gräddas därefter i ca 10-13 minuter i 200 grader. 1½ dl siktat dinkelmjöl (går byta ut mot vanlig vetemjöl). 1 dl fullkornsdinkel
Dinkeln gör att mättnadskänslan håller i sig längre. Yngste sonen tycker om dem så mycket så vissa nätter vaknar han inte alls efter att ha ätit dem (annars vaknar han gärna vid 2-3 för en vällingsession, gissa om vi är trötta då. 3-4 ägg. 2 dl fullkornsdinkelmjöl (grahamsmjöl/vetemjöl går också bra). 0,5 dl dinkelflingor, krossa lätt med handen. samman alltihop och låt smeten svälla en stund, ca 30 min. 3-4 ägg 6 dl lättmjölk eller minimjölk. 2 dl fullkornsdinkelmjöl (grahamsmjöl/vetemjöl går också bra). 0,5 dl dinkelflingor, krossa lätt med handen
Denna gång blev det ett riktigt gott surdegsbröd med dinkelmjöl i. Ingrediensersurdegen från gårdagen1 tsk jäst2 dl kallt vatten2 dl vetemjöl special2 dl siktat dinkelmjöl1 dl dinkelmjöl fullkorn1 msk honung1½ tsk saltPå morgonen så blandar man surdegen från gårdagen med jäst och vatten, tillsätt sedan övriga ingredienser. Sätt ugnen på 250 grader när det är 30 min kvar av jäsningen. Fortsätt att vädra var femte minut tills brödet stått inne totalt 30-35 min. 2 dl siktat dinkelmjöl. 1 dl dinkelmjöl fullkorn. 30 min
Mixa under tiden ihop fyllningen till en smidig smet. Tillsätt dinkelmjöl, lite i taget och därefter vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men ändå ganska lös deg
Servera med ex naturell kvarg och färska bär. Dinkelpannkakor med bovetemjöl & Chiafrön. Vispa ihop ägg och hälften av mjölken, rör sedan ner dinkel, chiafrön samt bovetemjölet och vispa för hand till en jämn smet, rör sist i resten av mjölken
1 bröd, stå över natten, jäsning 40 min x3 + 1 tim + 1 tim, ugn 250 grader ca 30 min. 1,5 dl siktat dinkelmjöl. 1,5 dl fullkorns dinkel. Gör detta moment 3 ggr med ca 40 min mellanrum, det går lättare att dra degen ju mer den jäst. Lägg det jästa brödet med skarven uppåt på den varma plåten och grädda i mitten av ugnen ca 30 min, vädra var 5. 40 min x. 30 min. 1,5 dl siktat dinkelmjöl. 1,5 dl fullkorns dinkel
3 bröd. 1 kg Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl. 5½ dl vatten, 37°C (fingervarmt). Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter. Dela degen i 3 delar och forma dem till limpor. Jäs under bakduk, 30–40 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen, 25–30 minuter. 3 bröd. 1 kg Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl. 5½ dl vatten, 37°C (fingervarmt)
250 g siktat dinkelmjöl. 150 g fullkornsdinkel. Sätt ugnen på maxtemperatur (i vår ugn är det 275 grader) med en plåt i mitten och en längst ner. 260 grader och efter knappt 30 minuter var bröden 98 grader varma inuti. 250 g siktat dinkelmjöl. 150 g fullkornsdinkel
Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ned detta växelsvis med mjölken och smöret. Och jag som är dinkelfreak använde förstås dinkelsikt, men de går lika bra med vanligt vetemjöl förstås
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.