5 dl
fingervarmt vatten 1 dl mjölk 50 g jäst 2 tsk salt 1 msk honung Cirkus 11-13 dl vetemjöl.. ta gärna och byt ut cirka 1,5-2,0 dl av vetemjölet, till grahamsmjöl vetja. Det blir supergott! mjöl till utbakningen Gör såhär Mät upp vatten och mjölk och värm i en kastrull till fingervarm temperatur. Smula ner jästen i en bunke och pytsa i salt och honung. Över detta häller du lite av din vatten- och mjölkblandning. Rör med en trägaffel, häll sedan i resten av blandningen och rör också ner mjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ett par matskedar vetemjöl över degen och täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i 1 timme Under tiden som degen jäser, så värmer du upp ugnen till 225 grader och klär ett par plåtar med pakplåtspapper Strö lite mjöl på bakbordet, stjälp upp degen. Knåda INTE, utan bara strö ännu lite mjöl ovanpå degen så att du utan att klibba fast, kan platta till degen med fingrarna. Tänk enklast, enklast möjliga sätt. När du plattat ut degen till cirka 1-2 cm tjocklek, så skär du snabbt degen i smala remsor med hjälp av en degskrapa. Formen blir lite hittan och dittan och det gör ingenting och blir precis hur bra som helst. Allt eftersom du skär ut dina bitar så lyfter du över dem till plåtarna. Direkt bröden kommit på plåten kan du börja gräddningen…. cirka 10 minuter, mitt i ugnen! Håll utkik för önskad gyllenbrun färg. När bröden är färdiggräddade så tar du ut bröden och låter dem svalna…. innan mumsandet kan börja och saligheten är ett faktum! Bebbegos med degiga mammahänder. Älskade, älskade mammalivet!
5 dl
fingervarmt vatten 1 dl mjölk 50 g jäst 2 tsk salt 1 msk honung Cirkus 11-13 dl vetemjöl.. ta gärna och byt ut cirka 1,5-2,0 dl av vetemjölet, till grahamsmjöl vetja. Det blir supergott! mjöl till utbakningen
Ett enkelt stekpannebröd som jag använde till både mellis och en middag. Det är godast om man äter det nygjort men går även att värma upp en snabbis i brödrosten
Nybakade frukostfrallor känns alltid lyxigt. Har man inte tid eller ork att sätta igång ett bak på morgonen är nattjästa frallor ett utmärkt alternativ med minimal arbetsinsats
Jag har aldrig socker i brödet utan föredrar honung istället. Detta brödet är riktigt gott att rosta och passar jättebra till en tallrik rykande het soppa
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.