1 Pizza25
g jäst 2,5 dl ljummet vatten, 37 grader 2 msk raps- eller olivolja 0,5 tsk salt 6-7 dl vetemjöl tomatsås 200 g rökt skinka ananas, färsk eller på burk ca 7 dl lagrad ost, riven olivolja
1 Tomatsås:1
gul lök, hackad 2 klyftor vitlök, finhackade 1 msk olivolja 1 förp krossade tomater (400 – 500 g) 3 msk tomatpuré 1 tsk örtkryddor, t. ex. oregano eller basilika 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 tsk strösockerPizza
Finfördela jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt olja, salt och större delen av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Täck degen med ett lock eller en bakhandduk och låt den jäsa i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Strimla skinkan och skär ananasen i bitar. Baka ut degen till tunna pizzor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Bred ut tomatsåsen men inte ända ut till kanten. Strö över två tredjedelar av osten. Lägg på skinka och ananas. Strö över resten av osten. Ringla lite olivolja över. Grädda pizzorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter för runda pizzor och 15 minuter för bakplåtsstora. Strö eventuellt över lite oregano, eller toppa med lite färska örter som till exempel basilika. Tomatsås
Fräs lök och vitlök i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Rör i tomatkross, tomatpuré, örtkryddor, salt, peppar och socker. Låt såsen koka ihop i cirka 10 minuter. Smaksätt eventuellt med mera kryddor.
I fredags blev det sedvanlig fredagspizza. men emellanåt blir det alltså fredagspizza. Maken gjorde en kanondeg som blev perfekta pizzabottnar, men jag testade också något nytt, pizzabotten utan mjöl
För att göra cheesecakens botten. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret och tryck in blandningen i botten av en 20 centimeters kakform med löstagbar botten
Skär filén i ca 2 cm tjocka skivor. Banka ut dem till platta biffar. Krydda med salt och peppar. Stek köttet i lite matfett tills det har fått fin färg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.