Sist vi var hos syrran, så hade hon bakat focacciamed soltorkade tomater, fetaostoch färska örter. Det kommer även att serveras en pastasås med fläskfilé och kantareller och pappardelle
När degen jäst, tryck ner fetaost, oliver och rosmarinkvistar med jämna mellanrum. Späd med ljummen mjölk och vatten och rör om så att jästen löser sig
Smörj en långpanna med olivolja och vräk ut degen och tryck ut den så hela långpannan täcks. Tryck till degen med fingertopparna så det blir små gropar jämnt fördelade över degen
Och så bakade jag focaccia till det. Det enda jag ändrar är att jag steker löken mjuk innan jag toppar brödet med den, på så vis undviker jag att den bränns, och så blir den mjuk och söt i stället
Anna serverar focaccian tillsammans med tillbehör som smör, fetaost, oliver, påläggsmat (typ prosciutto, salami, breasola), körsbärstomater, röd paprika och då fungerar det som en lätt lunch eller kraftig fika
½ rödlök. ½ paket fetaost. Hittade detta recept på supergott bröd, passar perfekt om du ska servera en gryta, eller ät dom bara som dom är med lite smör på, kanske till kvälls teet25 gr jäst2½ dl vatten2 msk rapsolja1 tsk timjan½ tsk salt½ dl kesella5½ dl mjölmix med fibrer½ rödlök½ paket fetaost (75 gr)6 st svarta oliver (urkärnade)2 msk hackade soltorkade tomaterGÖR SÅ HÄR. Hacka löken och tomaternaSkiva olivernaTärna fetaostenSmula jästen i bunkeVärm vattnet och oljan till fingervarmtHäll det sedan i bunken med jästen, rör om så jästen löser sigTillsätt timjan - salt - kesellaBlanda välTillsätt mjölmixen och blanda, gärna med elvispen(degen är väldigt kletig men så ska den vara)Blanda sedan i rödlöken - hackade tomaterna - oliverna - tärnad fetaostBlanda ihopSkeda upp degen i 10 bullformar (stora bullformar)Jäs under bakduk i 45 minSätt under tiden på ugnen 225 graderGrädda brödet i mitten av ugnen ca 10 minPensla det färdiga brödet med vattenLåt svalna på galler under bakdukSedan är det bara att njuta, antingen tillsoppa eller en god köttgryta, eller ät den som den är, ljummen med lite smör på
Strö över halvor av rödlöksringarnaoch tryck ner dem med fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med den smaksatta olja och strö över flingsalt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.