Gahhku, Samiska mjukkakor eller mommobröd
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • kallt vatten (eller mjölk)
  • 1 jäst (jag minskar detta vid kalljäsning över natten till 20 g)
  • 1 ljus sirap
  • 1 salt
  • 1 vetemjöl (ev en del rågsikt)
  • 1 smör, rumsvarmtJag bakar på kallt vatten och låter degen kalljäsa över natten i kylen. Det behöver man inte göra, men det är en teknik som gör att jag kan minska på jästen och jag tycker det blir godare bröd då.Smula ner jästen i vattnet, tillsätt sirap, salt och hälften av mjölet. Bearbeta tills degen är jämn. Nu har du gjort en fördeg. Låt den vila 20 minuter. Tillsätt resterande mjöl och smöret i klickar. Bearbeta tills degen släpper kanterna men inte är för hård. Här är det övning som gäller. Om du tar för mycket mjöl blir degen lätt att hantera, men brödet kan bli torrt. Så en tumregel vid brödbak är så lite mjöl som möjligt ger saftigare bröd. Täck med plastfolie och ställ i kyl över natten.Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och forma 8 degämnen (bagarspråk för degbollar). Låt dessa vila under bakduk för att få spänningen att lägga sig, det gör att du lättare kan kavla ut kakorna. Kavla ut kakorna till ca 5 mm tjocklek, nagga med en gaffel. Borsta bort överblivet mjöl. Grädda, täck med bakduk. Låt svalna, njut och frys in om det blir något kvar.Gräddning på häll: Grädda kakorna tills de har vacker färg på bra sidorna på varm, torr häll ute på elden.Gräddning i ugn: Sätt ugnen på grill, 275 grader. Det är mycket hett och därför behöver man vara jätteförsiktig. Jag förvärmer plåten, lägger på kakan och vänder när den fått yta.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.