Ett recept på en mycket god ostkaka, en av de rätter som jag saknat i mitt mjölkfria liv. Den här kakan är som jag minns det lite sötare än vanlig ostkaka från affären, fetare och mer smak av mandel
Ostkorn. Häll vetemjölet i kastrullen och blanda i mjölken lite i taget så att det inte klumpar sig. Sätt kastrullen på plattan (högsta värme) och värm till 38 grader under omrörning
Jag har till och med gjort ostkaka på lättmjölk. Man tar 10 liter kvälls eller morgonmjölk. (Naturligtvis är det bäst att köpa mjölk direkt från en bonde, men annars går det bra med vanlig standardmjölk
På småländska kalas bjuds alltid på äkta hemlagad ostkaka. Har varit på en liten semestertripp hos släkten i södra småland och passade på att låta Ingegerd lära ut knepet på att laga hennes goda ostkaka
En riktigt god hemmagjord småländskostkaka och man vill inte äta någon annan köpeostkaka mera. Ska du ha stort kalas så är ju givetvis den stora formen perfekt, klassiskt småländskt bonnakalas
(½ kkp vetemjöl eller glutenfri mjölmix för att inte ostkakan ska vattna sig). Då öser man försiktigt bort vasslen i omgångar, däremellan får ostmassan sjunka igen (det är bra om man får kvar lite vassle i ostmassan annars kan ostkakan bli torr)
Har själv inte hittat glutenfriostkaka i butiken men med det här receptet fixar man en kanongod ostkaka alldeles själv, enkelt är det också när man tar genvägen förbi ostmassa och använder keso istället
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.