1 liter
hemgjord (nysilad) Kefir med 2,5 dl havrekli, 1 msk rårörsocker, 2 msk svartkummin + så mycket Dinkelmjöl (siktat) att du får en lös deg/smet. Täck över bunken med lock eller plast och ställ den på en dragfri plats i rumstemperatur - men gärna där det är lite varmt. Låt stå i 12 - 24 timmar beroende på hur varmt smeten står.
min
och
1 timme
innan du bakar ut
50 g
smör och låt svalna innan du rör ner det i smeten. Tillsätt 1 msk rårörsocker, 2 tsk salt och så mycket Dinkelmjöl att du får en deg som är hanterbar. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda riktigt ordentligt!
Det som gör att det här brödet är så snabbt är att den inte behöver jäsas. Istället för att värma ugnen innan så sätter man på ugnen precis när du lagt in brödet i ugnen
Det här brödet är så gott. Alla recept är gluten- och mejerifria. 7,5 dl ljummet vatten, ca 25-30°C. Låt degen stå i 10-15 minuter. Låt stå och jäsa i 75-90 min. Glutenfritt bröd jäser upp ca 30-50 %, inte till dubbel storlek som vetebröd. ) 7,5 dl ljummet vatten, ca 25-30°C
Strö över lite mjöl och ställ in det i en kall ugn, sätt sedan på ugnen på 200 grader och låt brödet stå i ca 50 minuter eller tills brödet fått fin färg
Alltså. ni får verkligen ursäkta den trista och dåliga bilden idag. Till skillnad från många andra matbloggare så äger jag ingen avancerad proffskamera, jag har inte heller redigerat eller stylat bilden
Måste återigen tipsa om det godastebrödet någonsin. Låt brödet svalna på galler. Hela familjen älskar det här brödet verkligen och tycker att det är de absolut godastebrödet jag bakar
vetekli 2 dl havrekross el vetekross 2 dl grovt rågmjöl 2 dl grahamsmjöl 5 dl vetemjöl 1 dl linfrön (kan skippas) 1 ½ dl rivna morötter el russin 5 tsk bikarbonat 2 tsk salt 1 liter fil 2 dl mörk sirapBlanda ihop alla torra ingredienser, väldigt noggrant (kan förstöra hela brödet annars) Tillsätt fil och sirap Häll smeten i smorda 2x2 liters formar Ställ formarna nederst i ugnen, OBS ugnen ska vara kall när de sätts in
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.