) Hummer, gratinerad sådan, som avnjöts här i köket på lillejulafton då vi upptog en gammal tradition att äta djur från havet och låta dom få sällskap av bubbor
Här kommer receptet som jag lagade i lördags. Jag har nog bara ätit färsk hummer förut, men gratinerad var riktigt gott och kan med fördel göras på fryst hummer
Delahummern i två delar. När vi är utomlands äter jag nästan bara det. en hel hummer. Nyfångade fräscha mixtallrikar med en god aioli till är oslagbart
4 1 msk smör 1 msk vetemjöl 2 dl mjölk 2 dl riven Västerbottensost 1 äggula salt peppar 2 hela humrar 1/2 kruka gräslök Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
), gratinerade tomater och mangosås. Jag har länge velat inför att själv tillagahummer. Färsk hummer är säkerligen godast men jag hade inte tillgång till det så jag köpte förkokta frysta små rackare som fick tina i kylskåpet nästan ett dygn innan
Dela humrarna längs med kroppen, börja med att lägga kniven i “krysset på huvudet” och tryck till. Servera med citron, baguette och aioli samt självklart lite härlig champagne
Dela humrarna försiktigt på mitten så att skalen håller ihop. Låt hummerköttet i skalet vara kvar. Ta bort den lilla matsäcken som sitter närmast huvudet och ta bort den mörka tarmen
Skär försiktigt, tills hummern är helt delad. Låt svalna, blanda sedan i köttet från hummern. 11 dl egen hummerfond (köpt endast 3 msk då den är mer koncentrerad). 12 msk riven ostKlyv hummern på längden. 1Lägg hummern på en plåt med bakplåtspapper. 1Fyll hummern med stuvningen
Till en liten rätt eller förrätt är en halv hummerlagom per person. Börja med att dela de tinade humrarna längst med mitten där skalen liksom går ihop på "magen" sätt i kniven och skär ut till stjärtens mitt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.