Affärens bröd undviks så mycket det bara går och ingen surdeg har jag som är redo att bakas med. Men du kan i praktiken stoppa i vilka torkade frukter som helst…och om du vill så hoppar du över nötterna och tar mer torkad frukt
I och med att havregrynen, krossen och fröna skållas över natten blir brödet riktigt saftigt. Det går dessutom att variera nötter, frukter och annat efter vad som finns hemma
Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på. Ta ut grytan med brödet ur ugnen och låt det stå till nästa dag
Ett gott grovt bröd som blir saftigt av skållningen. Mjöla bunken runt om och täck med plast. Häll ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord, tryck ut en platta med händerna
Jag använde också mitt ganska nyinköpta durramjöl, tillsammans med mörkt bovetemjöl och rårismjöl. Den här gången kände jag för ett riktigt mörkt och maffigt, nöt- och fruktspäckat bröd, och pytsade i både berberis, färska dadlar, russin, pistaschnötter och mandel
Blanda vetemjöl special, grovt rågmjöl, rågsikt, bakpulver & havssalt i en bunke. Forma bollar av degbitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite vetemjöl på bollarna och platta till dem lite
Så jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på frallor. Rör ut jästen med lite vatten. Pensla sedan bullar med lite vatten (för att de ska få en fin yta) och strö lite rågkross på toppen
Ibland är det gott med ett riktigt grovt bröd med tuggmotstånd i. Rågkross och linfrö bidrar till den grova känslan och för att få lite mer smak är brödet kryddat med kummin och fänkål
Täck med plastfolie och låt stå till nästa dag. Häromdagen provade jag ett grovt bröd. Häll 4 dl kokande vatten över 2 dl grovt rågmjöl i en bunke. 2 dl grovt rågmjöl
Vi fortsätter försöken med att äta enligt FODMAP och då ska man bland annat äta glutenfritt. Häll degen i en avlång form, ca 1½ liter, med bakplåtspapper
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.