Snart är sommaren här med goda små västeråsgurkor, som bara väntar på att få läggas in. Lägg gurkorna i saltlag först, så får du en mindre söt inläggning med bättre hållbarhet (du kan hoppa över det momentet, men jag tycker att smaken blir bättre med saltbadet)
04 Nov. 11. 16. Twitter. Facebook. Inlagd gurka. 0kommentarer. Inlagd gurka, eller ättiksgurka som det också kallas, är en av de ätbara saker som för mig har egenskapen till att associera till andra saker i livet
Skölj gurkan. Skiva så tunt du kan. En mandolin, osthyvel eller med kniv funkar. Blanda salt, vatten, socker, peppar och ättiksprit i en skål, bunke, plast- eller glasburk
Blanda vatten,ättiksprit,socker och vitpeppar. Vitpeppar´n skall vara med tycker jag. Skiva gurka i tunna skivor, har man inte en maskin som skivar, så ta en osthyvel
Borsta gurkorna i kallt vatten och snoppa dem. Skala vitlöksklyftorna, mät upp svarta senapsfrön, skär pepparroten i mindre delar och varva gurkorna med mycket dill
När jag var barn bjöds det nästan alltid inlagd gurka till söndagssteken, och nu sist jag gjorde helstekt karré i ugnen fick jag en obändig lust att lägga in gurka
Förra året la jag in västeråsgurkor för första gången. Det var lite pyssel innan jag kunde skruva på locken på gurkburkarna, men slutresultatet blev krispiga, jättegoda gurkor, med lagom smak av ättika, salt och socker
Hur underbart är det inte att njuta av egen syrad gurka på Ryskt vis med smetana och honung. Råkar du snubbla över ett par kg importerad Västeråsgurka nu under senhösten (vilket torde vara ganska svårt) så hittar du receptet på syrad gurka här
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.